Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Máte přebytky jablek? Vyrobte si jablečný ocet. Jeho využití je všestranné!

Máte přebytky jablek? Vyrobte si jablečný ocet. Jeho využití je všestranné!

26.10.2021 - AndreaP.

Pokud máte doma přebytky jablek a vynikajících přesnídávek ke svačině nejen pro děti už máte dost, pusťte se do výroby domácího jablečného octa. Jeho využití je totiž všestranné, a to nejen v kuchyni, ale rovněž při úklidu domácnosti, ale také například při mytí vlasů. A to se vyplatí. Spotřebovat při něm můžete navíc i jablka ne úplně výstavní (pozor, ne ale nahnilá), tudíž  pořizovací cena je doslova pár korun.

(fotografie: Freepik)

Co budeme potřebovat?

  • 1/2 kg jablek
  • 100 g cukru krystal
  • 1 litr převařené vody

 

Jablka řádně omyjte, odstraňte stopku, slupky neloupejte. Nastrouhejte na struhadle a vložte do čistě vymyté sklenice.

Do převařené vody vmíchejte cukr, nalijte na jablka ve sklenici.

Přikryjte víčkem a nechte zhruba 12 dní kvasit při pokojové teplotě (ne ale na přímém slunci).  Každý den jednou promíchejte obsah lžící.

Po zhruba 12 dnech přeceďte ocet přes čisté plátýnko do čisté sklenice.

Poté ho na 3 týdny přesuňte na chladné a temné místo, kdy sklenici přikryjte čistým plátnem a nechte proces kvasení dokončit.

Po této době ještě jednou přeceďte přes čisté plátýnko a máte hotovo.

A jak tento ocet využijeme? V kuchyni nám nádherně ochutí zálivky na různé druhy salátů, marinády.

Jak ale také všichni víme, ocet je vynikající pomocník v domácnosti při úklidu. Nezapomeňte tedy přidat trošku tohoto octa do kbelíku s vodou a můžete se pustit do mytí nejen koupelnových ploch včetně umyvadla či toalety, ale také podlahy.

A již zmíněné mytí vlasů v úvodu článku? Lžici octu přidejte do jednoho litru převařené vody, nechejte trošku vychladit a vlasy po umytí běžným šampónem tímto roztokem opláchněte. Budou se krásně lesknout!

A jaké jsou vaše zkušenosti či tipy s jablečným octem? Podělte se s námi v komentářích.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip