Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Bez cukru, ale plné chuti! Jablečné pyré pro každou příležitost

Bez cukru, ale plné chuti! Jablečné pyré pro každou příležitost

17.8.2024 - AndreaP.

Většina z nás, kdo má vlastní zahradu, tak zná stromy obsypané jablky. Prostě konec letního a blížící se podzimní období je zde ve své hojnosti a jablka (a také hrušky) patří právem mezi trumf podzimního ovoce. Co s nimi ale po sběru, pokud je nechceme jen naskládat do bedýnek a dát do chladu? Pojďme si společně připravit jablečnou omáčku, neboli pyré,  a to velmi snadno a bez jakéhokoliv přidaného cukru. V zimě se nám pak bude velice hodit, a to nejen jako základ pro různé dezerty, ale dá se přidat do jogurtu, kaší a nebo ho konzumovat jen tak samotné.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 3 kg jablek
  • šťáva ze 3 citrónů
  • cca 300 ml vody
  • koření dle chuti, doporučujeme vanilku či skořici

 

Jablka řádně omyjeme a pokrájíme je na menší kostky, nemusíme loupat.  Z chemicky neošetřených citrónů vymačkáme šťávu.

Do hrnce dáme nakrájená jablka, šťávu z citrónů, přidáme vodu a postavíme na sporák. Na mírném plameni vaříme asi 15 minut, v případě potřeby doléváme trošku vody.

Stáhneme ze sporáku a ponorným mixérem rozmixujeme. Poté dochutíme buď vanilkou a nebo skořicí. Rozmixovanou směs vrátíme na sporák a ještě chvíli necháme probublávat.

Přelijeme do řádně vymytých zavařovacích sklenic. Pokud je pyré určeno k rychlé spotřebě, nemusíme již dále zavařovat, jen necháme vychladit a dáme do ledničky. Pokud ale chceme uchovávat delší dobu, musíme ještě krátce sterilovat, zhruba 15-20 minut při teplotě cca 80 stupňů.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz