Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Jahody, právě teď se rozhoduje o příští úrodě

Jahody, právě teď se rozhoduje o příští úrodě

11.9.2021 - redakce Babinet.cz

Bohatá úroda jahod? Kdo by jí nechtěl. Právě nyní se navíc rozhoduje o tom, jak vaše jahodníky budou v příštím roce plodit. Nepodceňte přípravu a hurá na ně!

Češi jahody milují. Jsou z nich skvělé džemy, kompoty i nejrůznější zákusky. Jenže o tom, jak bude ta příští úroda vypadat, se rozhoduje už nyní. Takže vyhrnout rukávy a hurá do práce.  Zadarmo to nebude. Úsilí, které do rostlin vložíte, se však rozhodně vyplatí.

fotografie: Unsplash

V první řadě jahodníky pořádně vyplejte. Všechen plevel poté podložte pod a mezi rostliny. Takto zamulčované záhony s jahodami je fajn ještě pokrýt černou netkanou textilií tak, aby samozřejmě rostliny vždy byly venku. Pod textílii vše dobře tleje a rychle se vytvoří živiny pro vaše rostlinky.

Čištění

Je to jedna z věcí, která pomáhá zvyšovat úrodu. Poté jahodníky protrhejte, nenechávejte si staré rostliny. Ty, které mají 3-4 roky už nejsou vhodné pro další pěstování. I když kvalitní hnojení umí divy.

Tím, že si necháváme staré rostliny, nejenže snižujeme výnosy, ale necháváme si na záhonech také původce různých chorob a plísní. Pryč s nimi.

Další co je nutné odstranit, jsou šlahouny s novými rostlinami. Ale vyhazovat je nemusíte. Sazenice dejte do květníků a umístěte je do vyhřívaného skleníku, chodby nebo do sklepa, zkrátka někam, kde mohou přečkat zimu. Na jaře je možné zasadit připravené sazenice rovnou do dalšího záhonu, nebo místo těch rostlin, které jste zlikvidovali.

Zálivka i ochrana

Na jahodnících také můžete odstranit staré, nemocné, případně suché listy. Rozhodně se ale neřiďte radami, které říkají, ať setnete všechny listy. To je nesmysl. Můžete totiž porušit srdíčka (středy) jahod a pak rostliny umírají.

Nezapomínejte ani na další věc. Byť na porostu nejsou plody, stále potřebuje dostatek zálivky, nenechte je tedy uschnout.

Před zimou je pak dobré jahodníky zakrýt ať neomrznou. To lze udělat pomocí bílé netkané textílie, chvojí či slámy.

 

napsala Zuzana Zelenková

 

zdroj: redakce, vegetablegrowersnews.com

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip