Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Je účinným antioxidantem, snižuje cholesterol a pomůže s plodností. Proč jíst granátové jablko

Je účinným antioxidantem, snižuje cholesterol a pomůže s plodností. Proč jíst granátové jablko

29.8.2021 - redakce Babinet.cz

Velké hnědé plody granátovníku pravděpodobně známe spíše z dovolených v Itálii, nebo v Chorvatsku, ale pěstovat jej můžeme úspěšně i v našich podmínkách. Potřebuje hodně slunce a vyšší teploty. Pokud byste se tedy rozhodli, že si granátové jablko skutečně vypěstujete, v zimních měsících se budete muset postarat o přesun do tepla. Granátové jablko si dnes ale úplně běžně můžete také zakoupit v obchodě. Pokud jste však tuto malou přírodní lékárnu ještě nevyzkoušeli, co nejrychleji si granátové jablko na nákupní seznam připište. Je nesmírně zdravé a pomůže párům, které mají problémy v milostném životě.

fotografie: Freepik

Vzhled, chuť a využití v kuchyni

Granátové jablko má kožovitou a velmi silnou hnědou slupku, která chce trochu cviku, když jde o její oloupání. Uvidíte však, že po pár pokusech si na svůj grif přijdete sami a při dalším zpracování už vám vše půjde snadno. Jakmile granátové jablko zbavíte slupky (čím tenčí slupka je, tím více je ovoce zralé), naskytne se vám velmi hezký pohled. Uvidíte působivě tvarovaná pouzdra, ve kterých jsou uloženy červené shluky malých semen v rosolovité tekutině. Teď jste u zdroje potřebných vitamínů i jiných prospěšných látek, a můžete se pustit do ochutnání všeho, co slupka ukrývala. Vnitřek granátového jablka je totiž jedlý celý. Můžete sníst jak semínka, tak přepážky.

Toto exotické ovoce sladkokyselé chuti se vyznačuje úchvatnou barvou a silným aroma. Právě kvůli sytě červené barvě si na zpracování granátového jablka raději navlékněte rukavice. Zabráníte tak zbarvení pokožky, které jde poměrně špatně smýt. Hlavně okolí kolem nehtů bývá problém, když s granátovým jablkem pracujete v kuchyni bez rukavic. A v kuchyni ještě chvíli zůstaneme. Chuť granátového jablka se naprosto dokonale hodí k drůbežímu masu a k některým druhům ryb. Granátové jablko můžete rovněž přidat do ovocných i zeleninových salátů, do studených dezertů a malá semínka v červeném rosolu vám krásně ozdobí i okraj talíře. Šťáva z granátového jablka je příjemně nahořklá a báječně se proto hodí do míchaných nápojů, které vyladíte třeba zázvorem, citrónem, nebo jahodami. Hodně se používá také k výrobě džusů.

Léčivé účinky granátového jablka

Na granátové jablko nedá dopustit především čínská medicína. A není se čemu divit, protože toto ovoce je zdraví prospěšné v mnoha směrech. Je plné vitamínů C, K a najdeme v něm třeba i velmi potřebný draslík, nebo kyselinu listovou. U granátového jablka je zajímavé, že cíleně prospívá jak mužům, tak ženám.

  • Granátové jablko je plné vody a hydratuje organismus
  • Napomáhá při obezitě
  • Bojuje proti kornatění tepen
  • Posiluje imunitu
  • U rakovinových nádorů brání vzniku dalších metastáz
  • Jeho konzumace je vhodná při horečce i při práci v horku
  • Uvolňuje napětí a bojuje proti stresu
  • Pozitivně ovlivňuje tvorbu červených krvinek
  • Působí proti ledvinovým kamenům
  • Podporuje zdraví kostí a zubů
  • Má protizánětlivé vlastnosti
  • Granátové jablko je plné antioxidantů
  • Podporuje nervovou soustavu
  • Semínka působí proti zácpě
  • Naproti tomu stěna pouzdra (přepážka) zastavuje průjem
  • Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění
  • Snižuje krevní tlak
  • Podporuje zdraví očí
  • Bojuje proti šerosleposti
  • Udržuje v rovnováze naše hormony. A to jak ženské, tak i mužské
  • Působí proti artritidě
  • Podporuje léčbu cukrovky
  • Posiluje srdce a cévy
  • Pravidelná konzumace šťávy z granátového jablka pomáhá u mužů předcházet problémům s potencí
  • Pomáhá při problémech s erekcí
  • Podporuje sexuální apetit
  • Podporuje hubnutí
  • Napomáhá správnému trávení
  • Působí proti chudokrevnosti
  • Zlepšuje průchod krve
  • Pomáhá při únavě
  • Působí proti Alzheimerově chorobě
  • Bojuje proti kvasinkám a některým parazitům v organismu
  • Granátové jablko je hojně využíváno také v kosmetice. Působí proti vráskám a zlepšuje elasticitu pokožky

 

napsala Bára Klímová

zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-pomegranate-juice#1

https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-pomegranate

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4007340/

https://www.tasteofhome.com/collection/pomegranate-benefits-for-health-and-beauty/

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip