Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Sklizeň rebarbory je ve finále! Prázdniny odstartujte božským rebarborovým koláčem se sněhem

Sklizeň rebarbory je ve finále! Prázdniny odstartujte božským rebarborovým koláčem se sněhem

30.6.2021 - AndreaP.

Staré známé přísloví praví, že nic se nemá přehánět. U rebarbory to platí dvojnásob. Její občasné použití je prospěšné, vyhnout by se jí ale měli lidé s močovými kameny a dále žlučníkovými a jaterními chorobami. Jedná se o staletí známou zeleninu, se kterou v kuchyni nakládáme obvykle jako s ovocem. Oblíbená i obávaná rebarbora. Rozumné množství neuškodí a podpoří srdce. A jelikož její sklizeň právě vrcholí, je začátek prázdnin ideální čas, kdy si můžeme připravit tento skvělý moučník.

(fotografie: Pixabay)

Potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • 125 g másla
  • 1 sáček vanilinového cukru
  • 2 žloutky
  • sůl

Náplň:

  • 1,5 kg rebarbory
  • 500 g cukru
  • 100 g jemně krájených mandlí
  • 2 bílky

 

Mouku prosijeme na vál, přisypeme cukr, vanilinový cukr a sůl, přidáme na lístky nakrájené máslo, žloutky a vše zpracujeme na hladké těsto, které uložíme zakryté na 30 minut do chladna.

Odpočaté těsto do tenka rozválíme, dáme na tukem potřený plech a v dobře předehřáté troubě 5 minut pečeme.

Pak plech vyjmeme z trouby, na těsto rozložíme stejnoměrně očištěnou a na stejné kousky nakrájenou rebarboru, zasypeme 350 g cukru a koláč vložíme na 20 minut do horké trouby.

Mezitím ušleháme z bílků tuhý sníh, vmícháme do něj zbylý cukr a jemně krájené mandle a sněhem potřeme koláč. Dalších 5-8 minut pečeme, až sníh zpevní a zezlátne.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip