Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Oblíbená i obávaná rebarbora. Rozumné množství neuškodí a podpoří srdce

Oblíbená i obávaná rebarbora. Rozumné množství neuškodí a podpoří srdce

30.6.2021 - redakce Babinet.cz

Rebarbora je velmi chutná a šťavnatá zelenina. Její kyselá chuť vás v létě parádně osvěží a dostanete do sebe zároveň i spoustu zdraví prospěšných látek, jako je například kyselina listová, hořčík, fosfor, nebo železo. Mnoho lidí si však rebarboru raději nedá kvůli obavám z vedlejších účinků. Špatnou pověst rebarbory má na svědomí kyselina šťavelová, o které ještě bude řeč. Při včasné sklizni, vhodné úpravě a rozumném množství se však není čeho bát. Pokud si tedy i vy chcete užít chuť i blahodárné vlastnosti rebarbory, neotálejte. Sklizeň této zeleniny vrcholí právě v těchto dnech.

fotografie: Freepik

Kdy a jak rebarboru sklízet

Kdo rebarboru na rozlehlejší zahrádce pěstuje, ten dobře ví, že první dva roky tato na pohled hezká řapíková zelenina teprve nabírá sílu. Je podobná lopuchu, ale maličké chloupky, které jsou pro lopuch typické, na ní nenajdete. Na sklizeň řapíků se tak dostane až třetím rokem.  Tyto řapíky pak sbíráme pouze do poloviny července, později už ne. Pozdější sběr se nedoporučuje právě kvůli zmíněné kyselině šťavelové. Když je totiž červenec za půlkou, rebarbora začne kvést a tím pádem mění i své chemické složení. S růstem a kvetením se pak v rebarboře zvyšuje i množství této obávané kyseliny. Ta napomáhá vylučování vápníku z těla a může tak přispívat k tvorbě ledvinových a močových kamenů.

Někteří pěstitelé radí, že vůbec nejlepší a nejbezpečnější je řapíky sklízet koncem června. U rebarbory sklízíme pouze řapíky. Ty odřezáváme těsně nad zemí a listům se zcela vyhneme.

Jak rebarboru využít

Se správně a včas sklizenými řapíky (někdo jim říká dužnaté stonky) rebarbory se určitě vydejte do kuchyně. Řapíky pak spaříme horkou vodou a stáhneme z nich slupku. Poté máme spoustu možností, jak si na rebarboře pochutnat. Fantasticky se hodí do koláčů i koláčků, jako náplň do knedlíků, nebo do buchet. Připravit z ní můžete také marmeládu, kompot, ovocné saláty, nebo osvěžující limonádu, či ovocnou omáčku na palačinky.

Zdravotní účinky rebarbory

Jak už víme, rebarbora, neboli reveň, má tu nevýhodu, že se vždy musí povařit. Tím přijde o vitamín C, který v sobě má, i když jen ve velmi malém množství. Další potřebné látky však krátkým povařením zůstanou zachovány a můžeme tak díky rebarboře našemu zdraví i prospět.

  • Listy rebarbory používejte vždy jen zevně. Ve formě obkladů pomáhají rozpouštět ledvinové kameny
  • Napomáhá při léčbě myomů dělohy
  • Kořen rebarbory, ze kterého se připravuje prášek, zastavuje průjem, ale léčí i zácpu. Vše se odvíjí od množství
  • Zlepšuje zdraví kostí
  • Příznivě působí na zrak
  • Posiluje správnou činnost srdce
  • Podporuje hubnutí
  • Snižuje hladinu cholesterolu
  • Chrání před volnými radikály
  • Napomáhá zvládat stavy při menopauze
  • Napomáhá při úzkostech
  • Pomáhá čistit a detoxikovat střeva

Tipy závěrem

  • Trpíte li revmatismem, dnou nebo ledvinovými a močovými kameny, rebarboře se vyhněte
  • Abyste si nemuseli s kyselinou šťavelovou dělat hlavu, sklízejte rebarboru včas, zbavujte řapíky listů, rebarboru vždy tepelně upravte a konzumujte ji v rozumném množství (cca 2x do měsíce). Při dodržování těchto doporučení odborníků bude vše v pořádku. A kdybyste snad přeci jen měli v souvislosti s rebarborou a svým zdravotním stavem nějaké pochybnosti, není nic snazšího, než zvednout telefon a kontaktovat svého lékaře. Ten vám jistě poradí.
  • Při přípravě jídla s rebarborou nepoužívejte hliníkové nádobí

 

napsala Bára Klímová

zdroj:

https://goodhealthall.com/rhubarb-health-beauty-benefits/

https://www.naturalfoodseries.com/11-benefits-rhubarb/

https://www.healthline.com/nutrition/rhubarb

https://selfhacked.com/blog/rhubarb/

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip