Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Jak na hnilobu jahod? Zkuste zaručené triky

Jak na hnilobu jahod? Zkuste zaručené triky

23.6.2021 - redakce Babinet.cz

Přes Českou republiku se přehnaly pořádné lijáky. Jenže jahody jsou právě v květu a plodí. Některé jsou už červené, byť je letošní sklizeň zásadně zpožděna v důsledku chladného a následně horkého počasí. Aktuálně tedy hrozí, že vaše jahůdky začnou plesnivět a bude s nimi brzo amen. Víme však, jak jim pomoci, aby se to nestalo.

fotografie: Freepik

Droždí

Tohle můžete udělat hned teď. Vezměte si dvě kostičky droždí, přidejte lžičku cukru a mouky a zalijte litrem vlažné vody. Jakmile kvásek pěkně vzejde, tak jej nařeďte jedna ku pěti.

Opravdu roztok řeďte, pokud to neuděláte, pak dojde jedině k tomu, že rostlinky spálíte. Touto směsí pak všechny jahodníky pokropte. Vydezinfikují se listy, zbytek přijde ke kořenům, rostlina roztok nasaje  a je perfektně chráněná. Plody už nebudou plesnivět. Ani plesnivět nezačnou.

Folie

Skvělá je také mulčovací folie. Ta už ale znamená trošku větší investici. Mulčovací folii seženete v hobby marketech i v zahradnictvích a dalších specializovaných obchodech. Stačí ji natáhnout na záhon, nad jahodníkem prostřihnout díru a vytáhnout rostlinu pěkně na sluníčko. Díky folii eliminujete také plevel, který jahodníkům škodí.

Jenže má i své nevýhody, jakmile zasvítí sluníčko, tak folie přitahuje množství slunečních paprsků, rozehřívá se, vysouší záhon a tím i rostliny.

Sláma

Dobrá je i nastýlka ze slámy. Jenže její výměna je docela problematická. Každopádně před hnilobou plody rozhodně ochrání. Slámou posteleme kolem jednotlivých rostlin tak, aby jahody neležely na zemině. Tím se zabrání jejich hnití.

No a v neposlední řadě, jste-li zastánci chemie, můžete použít i speciální přípravky proti hnilobě. I ty dostanete ve specializovaných obchodech, hobby marketech a zahradnictvích nebo na e-shopech.

 

napsala Zuzana Zelenková

zdroj: healthline.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip