Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Šťávy z ovoce a zeleniny pomáhají v našem těle udržovat správné pH

Šťávy z ovoce a zeleniny pomáhají v našem těle udržovat správné pH

15.4.2021 - redakce Babinet.cz

K udržení optimálního pH krve by se z 80 % měla konzumovat jídla, která jsou zásadotvorná. Naše krev totiž musí mít stabilní, lehce zásadité pH 7,4. Nerovnováha pH v našem organismu vzniká z jídla, pití a také stresu. Veškeré jídlo, které jíme, na náš organismus působí buď kyselinotvorně, nebo zásadotvorně. Silně kyselinotvorné potraviny jsou například sladké sycené nápoje (hlavně „kolového“ typu), alkohol, cukr, káva, maso a mléčné výrobky.

fotografie: Freepik

Mezi zásadotvorné potraviny patří zejména zelenina a ovoce, bylinky, mořské řasy, dále ořechy, semena, klíčky, avokádo a další.

Když máme vyrovnané pH, cítíme se uvolnění, klidní, koncentrovaní, bez bolesti a máme hodně energie. Pokud naše tělo musí bojovat s překyselením, může se to projevovat jedním nebo více způsoby: náladovostí, podrážděností, bolestí, vznikem cyst, záněty, špatným trávením.

Jakmile nám kvůli nevhodně složenému jídelníčku klesne pH v organismu, naše tělo musí pracovat navíc, aby zvládlo zpracovat nával kyselosti. Více dýcháme, odvádíme pryč oxid uhličitý, ledviny zvednou kyselost v moči a odvedou ji tím ven. K těmto aktivitám tělo potřebuje zásadotvorné minerály jako například vápník, hořčík, jód a sodík. Když místo výživy buněk používáme tyto živiny na optimalizaci pH, nemůžeme se divit, že nám pak „chybí“ na jiných místech.

Syrová zelenina a ovoce obsahují enzymy a více živin

V čerstvých šťávách jsou enzymy, které napomáhají při trávení. Odstraňují plynné prostředí, které může vést ke kvašení, přemnožení bakterií a nerovnováze ve střevech. Oproti tomu tepelnou úpravou zeleniny se enzymy ničí, stejně tak se znehodnocuje nutriční hodnota zeleniny.  Když vypijete čerstvou šťávu, všechny vysoce koncentrované živiny jsou dokonale stráveny během několika minut. To se hodí, když potřebujete okamžitě načerpat energii – třeba ráno nebo po sportovním výkonu.

Vláknina, obsažená v jídle, zpomaluje vstřebávání rychlých cukrů, což je její velmi pozitivní efekt na naše zdraví. Zároveň však zabrání vstřebání některých důležitých živin. Procesem odšťavnění se velká část vlákniny ze zeleniny a ovoce odstraní, a proto vstřebáme vitaminy a minerály v džusu velmi rychle. Pro přípravu těchto nápojů jsou skvělé smoothie makery, kterých je dnes na trhu spousta. Maximálně vám usnadní práci - mixujete přímo v nádobě „mix and go“, kterou pak jen zavíčkujete a můžete si vzít s sebou do práce. Jen pozor na příliš kalorické nebo přeslazené mixy!

 

napsala Renáta Řeháková

 

zdroj: Wikipedie

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip