Babinet.cz  /  Magazín  /  Pod lupou  /  Na co si dát pozor při nákupu vánočního kapra aneb Jak na jeho přípravu

Na co si dát pozor při nákupu vánočního kapra aneb Jak na jeho přípravu

9.12.2020 - redakce Babinet.cz

Co by to bylo za Vánoce bez kapra. Ani v té nejmenší a najskromnější domácnosti nechybí na Štědrovečerním stole kapr, nejčastěji smažený, a k němu bramborový salát. Pochutnat si na této rybě však znamená kapra přinejmenším ulovit a nebo spíše koupit. Nováčkům a těm, v prodejnách pořizování kaprů neznalým lidem radím, nulová fronta před některou z kádí většinou znamená, že v oné kádi se zřejmě nachází tolstolobik, ryba to sice krásná, ovšem mastná.

  • Při nákupu ve městech volte ty prodejce, kteří mají řádně vedený stánek, tedy řádně označený s uvedením původu prodávaných kaprů.
  • Zkontrolujte pohledem kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené, dotlučené či poraněné, zda nejsou přidušené, tedy neplavou na boku či dokonce břichem vzhůru.
  • V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl.
  • Při výběru velikosti kupovaného kapra se rozhodujte podle potřeby velikosti rodiny a také podle toho jestli budeme vařit vánoční polévku.
  • Pokud je rodina menší i kapr může být menší, ale je zde malý předpoklad, že kapr bude mít jikry nebo mlíčí do polévky. Mlíčák dospívá do pohlavní zralosti ve třech letech zatím co jikernačka zpravidla ve čtyřech letech. Proto při výběru kaprů při přípravě polévky zohledňujeme kapry větší - tedy nad 2,5 kg a více. Téměř s jistotou tak budeme mít dost suroviny na rybí polévku. To znamená, že pokud chceme připravit vánoční polévku, je třeba vybírat z ryb označených jako kapr výběr.

U prodavače si můžete kapra nechat přímo usmrtit, čímž si ušetříte první krok. Pokud chcete mít i tohle pod kontrolou, pak pro usmrcení ryby učiňte následující: rybu uchopte do utěrky, břichem ji položíte na desku a prudkým úderem do hlavy ji omráčíte. Potom ostrým nožem přerušíte tepnu těsně za hlavou a u ocasu přerušíte žábry a necháte vytéct krev. Takže první, nepopulární krok, bychom měli za sebou.

Následuje očištění. Šupiny z ryb oškrábete hranou nože nebo speciální škrabkou. Šupiny odstraňte z ryby ihned po zabití, protože zaschlé šupiny drží na kůži pevně. Když je ryba oschlá, ponořte ji do vroucí vody a hned vytáhněte, potom šupiny lehce odstraníte. Šupiny odstraňujte směrem od ocasu k hlavě.

Vykuchání: ostrým nožem rozřízněte rybu směrem od ocasu k hlavě a opatrně vyjmeme vnitřnosti, a to od zadu dopředu, abyste neporušili žlučový měchýř. Nejdříve oddělte jikry nebo mlíčí a potom odstraňte žlučový váček. Rybu očistěte od usazené krve, odstraňte žábry pro jejich hořkou chuť, ploutve odsekněte. Z větších ryb odsekněte i hlavu. Vykuchanou rybu opláchnete čistou studenou vodou a osušíte utěrkou.

foto: pragueartelstyleblog.com

Stáhnutí z kůže - z některých ryb stahujeme kůži, a to zejména ryb starších, a těch, které mají silnou kůži. Polovinu ryby položíme na desku kůží dolů, u ocasu nařízneme a oddělíme od masa pomocí utěrky, ocas a maso oddělíme od kůže šikmo položeným nožem. Většinou kůži stahujeme tak, že ji nařízneme kolem hlavy a stáhneme z celé ryby směrem od ocasu. A porcujeme dle libosti, na podkovy nebo plátky. Kapra máme nachystaného, a tak pokročíme k příjemnější části.

 

foto: pragueartelstyleblog.com

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip