Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Vláčný a šťavnatý: Tyrolský jablečný koláč

Vláčný a šťavnatý: Tyrolský jablečný koláč

3.2.2020 - AndreaP.

Víkend je už sice za námi, ale proč si leckdy nevlídné pondělí nezpříjemnit moučníkem? Kombinace listového těsta a jablek, která se v receptu níže vyskytuje, nám tak nějak automaticky v hlavě nahodí myšlenku na asi nejznámější klasický jablečný štrůdl, ale určitě to jde udělat i trošku jinak. A odměnou je pak vůně, která se line při pečení z trouby, a je prostě úžasná.

 

Potřebujeme:

  • 300 g hotového listového těsta
  • 1 kg jablek (kyselejší jsou lepší)
  • 40 g sultánek
  • 40 g sušených brusinek
  • citrónová šťáva
  • 150 g cukru
  • 40 g sekaných mandlí
  • mletá skořice
  • 2 vejce
  • 125 ml mléka
  • cukr a skořice na posypání

Plech na pečení vyložíme pečícím papírem, který můžeme trošku pomazat. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů Celsia.

Listové těsto rozválíme na moukou vysypané pracovní ploše na velikost plechu a opatrně přeneseme plát těsta na připravený plech.  Trošku propícháme vidličkou.

Jablka oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřince, poté rozkrájíme na silnější plátky (kousky jablek by měly být větší než jsme zvyklí u klasického závinu). Pokapeme citrónovou šťávou. Přisypeme nakrájené sultánky, 100 g cukru, mandle a trošku mleté skořice, brusinky (nemusí být),  jemně zamícháme a směs naneseme na těsto. Tady je možnost vlastně přidat cokoliv, co máme rádi - takže klidně i ořechy, kokos a podobně.

Vejce promícháme s mlékem a zbytkem cukru a opatrně přelijeme přes jablka.

Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 35-40 minut.

Nakrájíme a před podáváním posypeme cukrem smíchaným se skořicí.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip