Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Vsaďte na sladké. Valentýnské menu s vůní čokolády

Vsaďte na sladké. Valentýnské menu s vůní čokolády

19.1.2020 - AndreaP.

I dnes pokračujeme v přípravě dokonalého valentýnského menu. Po úvodním díle, kde jsme si nastínili nejen historii tohoto svátku a následném  nenáročném valentýnském menu pro kuchařské nováčky dnes přichází na řadu valentýnské menu sladké. Pro ty z vás, kteří se řadí mezi milovníky sladkostí tu máme menu, které vaše mlsné choutky určitě nezklame.

Na začátek si připravíme láskyplné čokoládové fondue s jahodami, které je prostě neodolatelné. Sladké chutě výborně povzbudí valentýnské koláčky. A kdo by i přesto ještě sladkého neměl dost, tak taková dokonalá sladká tečka jsou kávové lanýže.

(fotografie: Pixabay)

Tak jdeme na to ...

Láskyplné čokoládové fondue s jahodami

  • 150 g hořké čokolády
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 15 g másla
  • 1-2 lžíce likéru Grand Marnier
  • 2 vaničky šťavnatých jahod (může být pochopitelně i jiné ovoce)

 

Čokoládu, smetanu, máslo a likér dáme do menšího hrnce, který zahřejeme nad parou (tak, že jej dáme nad hrnec větší, naplněný vodou, kterou jsme přivedli do varu) dokud se čokoláda nerozpustí a nepromísí s máslem a smetanou. Rozpuštěnou směs promícháme a přelijeme do fondue nádoby, pod kterou jsme zapálili ohřívač. Jahody omyjeme, osušíme ubrouskem a servírujeme v misce, připravené k namáčení do čokoládového fondue.

Tip : Nevíte co s přebývající čokoládou? Zkuste s ní třeba body painting, tedy malování na tělo (čokoláda by samozřejmě neměla být pro tento účel příliš horká). Dokonalé romantické završení skvělého jídla, nemyslíte?

 

Valentýnské koláčky

  • 3/4 šálku másla
  • 3/4 šálku medu
  • 1/4 lžičky mandlové tresti
  • 2 a 1/2 šálku mouky
  • 1/2 šálku nasekaných oloupaných mandlí

Troubu předehřejeme na 180-200 stupňů. V míse rozmixujeme máslo, med a mandlovou tresť mixérem, mixujeme dokud není směs dokonale spojená a hladká. Přidáváme mouku po šálcích a vždy dobře rozmixujeme. Pak přidáme nasekané mandle. Na plech pokrytý pečícím papírem nalijeme vždy trochu těsta a vytvarujeme z něj srdce vysoké max.0,5 cm. Srdíčka můžeme ozdobit ornamentem, který vytvoříme pomocí vidličky. Pečeme 25-30 minut dokud kraje nezhnědnou. Necháme 5 minut zchládnout a pak přesuneme na talíř.

 

Kávové lanýže

  • 75 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 250 g čokolády
  • 2 lžíce velmi jemně mleté kávy
  • kakao

 

Máslo, žloutky a práškový cukr utřeme dohladka. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Kávu a čokoládu přidáme k máslové směsi a dále třeme. Když hmota zhoustne, ještě ji prohněteme. Pak utvoříme kuličky a obalujeme je v kakaovém prášku.

 

A nezapomeňte, už brzy na nás čeká poslední díl této série, kterým bude dokonalé gurmánské potěšení. Svátek sv. Valentýna může pomalu začít !

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz