Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Naložené citrony do vánočního pečiva i na vaření. Zkuste ojedinělé recepty

Naložené citrony do vánočního pečiva i na vaření. Zkuste ojedinělé recepty

5.12.2019 - redakce Babinet.cz

Citronová kůra je dobrota, kterou využijeme do celé řady dobrot. Existují navíc recepty jak ji nejrůznějším způsobem nakládat. Není pak zapotřebí mít pořád zásobu citronů, ale bude stačit, když budete mít v lednici sklenici naloženého citronu, ze které budete po lžičkách odebírat. Tím, jak se ingredience proleží, navíc získá ještě další rozměr. Použití je pak daleko snazší, to je asi jasné. Takže jak na to?

Potřebujeme

  • Zavařovací sklenici
  • 2 vanilkové cukry
  • 4 citrony
  • Rum

Citronovou kůru nastrouháme velmi najemno. Stejně jako kdybychom ji strouhali do pečiva. Všechnu kůru nasypeme do sklenice, dáme do ní vanilkový cukr. Šťávu z citronu vymačkáme a vlijeme ji do sklenice. Poté vše zalijeme rumem. Toto se dá používat klidně už od druhého dne naložení. Jinak by se dalo říci, že čím déle tuto dobrotu budeme mít naloženou, tím lépe.

Pokud do směsi dáme trochu více cukru, můžeme pak „tekutou část“ popíjet jako výborný likér. V takovém případě ale doporučujeme naložit větší množství do větší lahve.

Další naložené citrony

  • cukr krupice - na každý citron 1 vrchovatá PL
  • strouhaný čerstvý zázvor - podle chuti
  • cca 1 lžičku hřebíček

Tyto citrony jsou ideální do nápojů a koktejlů. Je fajn také do vody se šťávou. Citrony musí být dobře umyté, což platí vždy, když chceme používat jejich slupku. V tomto případě kůru pěkně nastrouháme nebo naškrábeme škrabkou na brambory. Bílou část ale nechceme, ta bývá hořká. Z plodů ji tedy po ostrouhání dobře okrájíme.

Poté citrusy nakrájíme na tenké plátky. Vše přendáme do mísy, zasypeme cukrem, přidáme zázvor a promícháme. Následně přendaváme do zavařovaček, přidáváme hřebíček, víčkujeme a ukládáme do lednice.

Lze tedy přidávat do nápojů, nebo použít na čaj. Stačí jedno dvě kolečka dát do hrnečku a zalít horkou vodou.

Citrony naslano?

Tento recept je zajímavý a netradiční, používá se v marocké kuchyni. Pokud byste ale nenašli žádný krásný marocký recept, pak věřte, že lze použít také ke grilovaným a pečeným masům.

  • 10 malých bio citrónů
  • šťáva ze 4 citrónů
  • cca 1 hrnek mořské soli
  • sklenice s víkem

Citrony nařízneme na čtvrtiny, ale nedořízneme úplně, osolíme je, napěchujeme do sklenice a za každým pošleme ještě další sůl. Následně je zalijeme citronovou šťávou – musejí být ponořené, takže můžeme klidně přidat.
Zavíčkujeme a dáme na temné místo. Každé dva týdny je stlačíme. Naložené by měly být alespoň tři týdny. Musejí změknout a chytit tu správnou chuť. Při přidávání do pokrmů je zapotřebí počítat s tím, že už moc nesolíme a nekyselíme.

 

Napsala Zuzana Zelenková

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip