Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Víkendový brunch po česku, aneb jídlo je o odpočinku

Víkendový brunch po česku, aneb jídlo je o odpočinku

5.10.2019 - AndreaP.

Je sobota dopoledne. Máte po náročném pracovním týdnu a vydatné páteční celonoční zábavě, a co navíc, máte hlad! Dáte si snídani? Nebo rovnou oběd? Ani jedno, ani druhé. Dáte si totiž brunch. Název vám možná nic nepoví, ale nemějte obavu, nejedná se o žádné tajemné labužnické zaklínadlo. Vězte, že brunch /čteme: branč/ je prostým spojením breakfast a lunch, tedy po česku snídaně s obědem. Famózní to kombinace, která vám umožní užít si den pěkně po francouzském stylu v klidu a pohodě s povídáním nad dobrým jídlem.

Brunch obvykle začíná kolem jedenácté a končí v hodinách odpoledních. Tento snídaňooběd může být tak formální, jak jen budete chtít. Chcete-li strávit den rozjímáním osamotě nebo romanticky ve dvou, nic vám nebrání. Zpomalte, pusťte hudbu, připravte si svoji omeletu, talíř s ovocem nebo si prostě máslem namažte croissant. Máte spíš náladu na společnost? Fajn, nachystejte hostinu a pozvěte přátele. Ale pamatujte, že brunch je především o odpočinku. Zapomeňte na hektické vychystávání a desítky chodů. Typickým brunch doplňkem jsou drinky Mimosa, směs čerstvě vymačkané pomerančové šťávy a sektu nebo známá Bloody Mary. Nepostradatelné jsou nejlépe čerstvé džusy, nealkoholické nápoje, čaj a káva. Tradiční brunch menu pak představují vejce, slanina či uzené maso a sladké pečivo. Speciálních variací na brunch exituje mnoho, my vám ale nabídneme tip na brunch po česku.

Zkusit můžete Špenátovou bagetu s camembertem:

  • 200 g čerstvého špenátu
  • 2 menší bagetky
  • 1 camembert (balení 70 g)
  • 40 g šunky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžičky brusinkového kompotu
  • sůl

Špenát properte a na 1 minutu zalijte horkou vodou. Sceďte, vymačkejte a nasekejte spolu se šunkou. Přidejte olivový olej a sůl.

Směs navršte na rozkrojené bagetky a poklaďte plátky camembertu. Vložte na gril (shora i zezdola) asi na 5 minut při teplotě 250 °C. Hotové ozdobte brusinkami.

Tip: Můžete použít i jiný druh sýra, například mozzarellu na zapékání.

Bezmasá varianta: Šunku zkrátka vynechejte.

K zahození nejsou ani Brynzový talířekOmeleta se sýrovou náplní, Tofu chléb a nebo Harlekýnský chlebíček, který doporučuji připravit den předem.

Brynzový chlebíček :

  • 100 g brynzy,
  • 20 g másla,
  • 1 salátová okurka,
  • 1 menší cibule,
  • 1 lžička mleté sladké papriky,
  • pažitka, kmín, sůl

Brynzu rozmícháme do pěny s máslem, přidáme mletou papriku, jemně nakrájenou cibulku, pažitku, kmín, případně trochu glutasolu. Je-li brynza příliš hustá, zředíme ji trochou mléka nebo biokysu. Na talířky dáme plátky okurek, brynzu na ně ozdobně nastříkáme nebo upravíme lžičkou. Vršek brynzy ozdobíme půlměsíčky okurky.

Omeleta se sýrovou náplní :

  • 8 vajec
  • sůl
  • 40 g másla na pečení
  • 150 g strouhaného čedaru
  • 80 g másla

Rozšlehaná vejce mírně osolíme a vždy po dvou vlijeme na pánev s rozpuštěným máslem a upečeme omeletu. Hotovou omeletu potřeme sýrovou náplní a ihned podáváme. Sýrová náplň: máslo utřeme do pěny a zamícháme do něj strouhaný sýr.

Tofu chléb :

  • 3 rajčata
  • 250 g tofu
  • 1 lžíce smetany
  • 1 menší cibule
  • 1 svazek kopru
  • 4 plátky celozrnného chleba
  • 50 g másla
  • 2 velké salátové listy
  • sůl
  • pepř

Rajčata omyjeme. Jedno rajče rozmixujeme s tofu a smetanou. Oloupanou cibuli a omytý kopr jemně nasekáme a zamícháme do tofu krému. Osolíme a opepříme. Krajíčky chleba pomažeme máslem a obložíme omytými, osušenými salátovými listy. Zbývající dvě rajčata nakrájíme na plátky a přidáme na chléb. Osolíme a opepříme. Tofu krém rozdělíme na plátky rajčat.

Harlekýnský chlebíček :

  • 1 veka
  • 80 g sardelové pasty
  • 200 g másla
  • 150 g šunky
  • 50 g uherského salámu
  • 150 g uzeného jazyka
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 100 g strouhaného ementálu
  • několik kaparů

Veku po délce ostrým nožem rozkrojíme a střídku opatrně vybereme. Máslo utřeme se sardelí a částí vymažeme vydlabanou veku. Do zbývajícího másla vmícháme jemně nakrájené ostatní přísady, jako poslední strouhaný sýr. Nádivku dobře promícháme a naplníme jí obě poloviny veky, které opět spojíme k sobě, zabalíme do alobalu, převážeme pevně nití a uložíme do chladničky na noc. Chlebíček pak nakrájíme šikmo na 1 cm silné plátky a podáváme.

Milovníci sladkého nepohrdnou Lívanečky s jablky či Palačinkami Crepe Suzette.

Lívanečky s jablky :

  • 1 hrnek acidofilního nebo kyslého mléka
  • 3 vejce
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce kokosové moučky
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • tuk na smažení
  • jablka
  • skořice

Do acidofilního mléka přidáme vejce, cukr, kokosovou moučku, rum, špetku soli a šleháme. Před smažením přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla. Na pánvi rozpálíme olej, nalijeme vrstvu těsta, přidáme na plátky nakrájená jablka a zalijeme další vrstvou těsta. Hotové lívanečky posypeme skořicovým cukrem.

Palačinky Crepe Suzette

  • 125 g polohrubé mouky
  • sůl
  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 2 pomeranče
  • 50 g másla
  • 50 g rostlinného tuku
  • 50 g cukru
  • 1 lžíce koňaku
  • 3 lžíce pomerančového likéru

Smícháme polohrubou mouku se špetkou soli, mlékem, vejcem, vanilkovým cukrem a olejem. Nejméně 1 hodinu necháme odpočinout. Vymačkáme šťávu z pomeranče. Necháme rozpustit máslo s cukrem. Přidáme pomerančovou šťávu a likér. Na rostlinném tuku upečeme 8 tenkých palačinek. Dvakrát přehneme tak, že vznikne trojúhelník. Trojúhelníky vložíme po čtyřech na pánev. Palačinky přelijeme horkou pomerančovou omáčkou a na mírném plameni asi 3 minut povaříme. Hotové palačinky rozložíme na talíře a polijeme pomerančovou tekutinou.

Na závěr nemůžu opomenout recepty na zmiňované drinky. Tak tedy:

Na Mimosu smíchejte 2 šálky čerstvé pomerančové šťávy se 4 šálky chlazeného šampaňského a případně 1 šálkem likéru Grand Marnier. Podávejte ve vinných skleničkách.

Bloody Mary připravíte smícháním 6 cl rajčatové šťávy, 1 lžičky citronové šťávy, worcestrové omáčky, trošky tabasca, soli a čerstvě mletého pepře v šejkru. Podávejte ve vysoké sklenici bez stopky.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip