Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Jak na chřipku? Češi věří zázvoru

Jak na chřipku? Češi věří zázvoru

29.1.2019 - redakce Babinet.cz

Pálivost, zdraví, síla – tři slova, která se lidem vybaví v souvislosti se slovem zázvor. S příchodem chřipkového období se k němu upíná stále více lidí. Zázvor opravdu umí imunitu nakopnout, je ale potřeba jej správně zpracovat. Naštěstí to není nic složitého!

Alespoň jednou týdne užívá zázvor více než třetina Čechů. Naprostá většina z nich s ním léčí nachlazení. Polovina lidí zázvor užívá i preventivě k podpoře imunity, vyplynulo z průzkumu společnosti Kitl.

Ne každý však ví, že účinnost zázvoru silně kolísá. V první řadě závisí na množství účinných látek, které námi vybraný kořen obsahuje. Faktor, který neovlivníme. Stejně jako čas sklizně a způsob skladování.

Na množství účinných látek má ale vliv i způsob, jakým zázvor v kuchyni zpracujeme. Pokud chceme z kořene vytěžit maximum, je lepší ho tepelně zpracovat. Tím totiž aktivujeme účinné látky. A pokud chceme toto působení ještě umocnit, můžeme zázvor užívat společně s vitamínem C. Ten podle lékařů účinnost zázvoru zesiluje. Teplý zázvorový čaj s citronem si tedy svoji popularitu vysloužil zcela právem.

Obecně lze říci, že čím více zázvor pálí, tím více zdraví prospěšných látek obsahuje. Ne každému ovšem palčivá chuť zázvoru vyhovuje. Dětem chutná málokdy, citlivějším dospělým může dráždit žaludek.

I proto už lékaři vyvinuli speciální zázvorové kapsle. Jmenují se Kitl Eligin BIO a díky nim mohou z přínosů zázvoru těžit i lidé, jimž chuť nebo palčivost kořene brání v jeho pravidelné konzumaci. Jde o kapsle, které obsahují pouze výjimečně silný zázvorový prášek a malé množství vitamínu C. K jeho výrobě se používá BIO zázvor, který podle laboratorních výzkumů obsahuje největší podíl účinných látek. Díky technologii zvané elicitace, jež nahrazuje tepelné zpracování, se tyto látky navíc podařilo aktivovat na maximum.

Zázvorový prášek je v Eliginu uzavřený v tzv. enterosolventní kapsli. Ta se rozkládá až ve střevě, tedy přesně tam, kde sídlí většina naší imunity. A hlavně daleko za hltanem i žaludkem, které nejčastěji mívají s pálivou chutí zázvoru problém.

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip