Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  AUDIO: Popíjí rád kávu herec, tanečník a zpěvák Roman Vojtek? Poslouchejte.

AUDIO: Popíjí rád kávu herec, tanečník a zpěvák Roman Vojtek? Poslouchejte.

16.6.2015 - redakce Babinet.cz

Honoré de Balzac tvrdil, že káva je motorem myšlenek, uvolňuje je a podporuje tvůrčí myšlení. Měl ve zvyku chodit spát v šest hodin večer. O půlnoci vstával a pokračoval ve psaní svých věhlasných románů. Ve dnech, kdy intenzivně pracoval, vypil až 60 šálků kávy. ...

AUDIO: Popíjí rád kávu herec, tanečník a zpěvák Roman Vojtek? Poslouchejte.

O vzniku rozpustné kávy

Japonsko, rok 1901. Tehdy spatřila světlo světa první rozpustná káva. Představte si velmi silnou, koncentrovanou kávu, kterou poté vyvaříte v nerezovém bubnu, kde přijde o své aroma a chuť. Výslednou hmotu zalijete horkou vodou a máte rozpustnou kávu první generace. Ovšem chutná ostře a hořce a s opravdovou rozpustnou kávou, jak ji známe, se nedá srovnat.

Ve 30. letech 20. století NESCAFÉ přišlo jako první s revoluční technikou výroby rozpustné kávy, která dokáže zachovat plnou chuť i aroma.

V 50. letech rozpustná káva získala velikou popularitu mezi mladými lidmi, kteří poslouchali rock’n’roll.

Jaký je rozdíl mezi rozpustnou a překapávanou kávou?

Zapomeňte na mýtus, že rozpustná káva je „náhražka“. Není! Rozpustná káva je také 100% káva, stejně jako káva překapávaná. Tudíž rozpustná káva se vyrábí tak, že se nejprve připraví velmi silný kávový koncentrát (silná káva), který se pouze následně velmi šetrně usuší. Je to tedy káva plnohodnotná jak po stránce nutriční, tak po stránce senzorické.

Jaké mléko do kávy?

Mléko je nejběžnější přísadou do kávy. Tuky přítomné v plnotučném mléku mají tendenci překrývat jemné vůně kávy, a tak pokaždé, kdy je to možné, používejte polotučné nebo raději nízkotučné (odstředěné) mléko.

Tajemná káva

Co je tedy v kávě obsaženo? Zelená kávová zrna obsahují vodu, tuk, určité množství sacharidů a bílkovin, vlákninu a další látky. Bylo zjištěno, že v kávě je stále více než 200 dosud neznámých látek, které by mohly mít specifický účinek na organismus.

Blahodárný antioxidant

„Zelená káva je výborným zdrojem antioxidantů známých jako polyfenoly. Podobné antioxidanty jsou také přítomné v čaji, kakaových bobech a červeném víně. Jejich obsah v kávě je 4 x větší než množství antioxidantů v čaji. Antioxidanty jsou látky, které chrání buňky těla před volnými radikály. Jejich nadbytek poškozuje naše tělesné buňky. Ke zvýšené produkci volných radikálů významně přispívá například kouření, znečištěné prostředí, stres, fyzická či psychická zátěž a další.“ říká Ing. Zita Viková, odbornice na výživu.

Kofein ve zdravé míře

Denní příjem kofeinu do 400 mg je pro dospělé bezpečný (u těhotných žen do 200 mg).

Jak může káva zbystřit myšlení a zlepšit paměť

„2 šálky rozpustné kávy mohou zlepšit Vaši krátkodobou paměť a maximálně využít potenciál mozku k učení. Budete dostatečně bdělí a svěží během studia i práce. Podpoří Vám vybavování myšlenek a rozvine Vaši představivost.“ potvrzuje odbornice..

AUDIO: Benefity kávy pro náš organismus představí odbornice na výživu Zita Viková.


 

 

 

zdroj Nestlé Historical Archives Nestlé, Vevey

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz