Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Víte, co je středomořská dieta?

Víte, co je středomořská dieta?

7.5.2015 - redakce Babinet.cz

Plavková sezóna se kvapem blíží a myšlenky na odhalené tělo nás neminou. Abyste tyto nepříjemné pocity spojené s létem co nejvíce omezili, zkuste obohatit dosavadní jídelníček o odlehčené a zdravější pokrmy. Nemusíte se přitom vzdát plné chuti - zkuste do stravování zakomponovat chutné zeleninové saláty, čerstvé ryby a další svěží pokrmy, jejichž nepostradatelnou ingrediencí je olivový olej. Již antičtí Řekové přece věděli, co je dobré a zdravé zároveň.

Někteří odborníci považují „středomořskou dietu“ za jednu z nejzdravějších na světě. Středomořská strava je spojována se zdravým srdcem a dlouhověkostí. Pokud se spokojíme s umírněnými porcemi, může fungovat také jako výborná redukční dieta. Výzkumy ukázaly, že strava bohatá na rostlinné potraviny, zdravé tuky a bílkoviny spolu s omezením kalorického příjmu, je skvělým receptem na hubnutí. Středomořské pokrmy kladou důraz hlavně na potraviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu a naopak s vysokým obsahem vlákniny. Jídlo bohaté na bílkoviny a vlákninu (jako fazole a luštěniny) je navíc syté a zažene hlad na delší dobu.

Tato dieta využívá především čerstvé a sezónní potraviny. Příprava jídla je obvykle velmi snadná, pokrmy jsou málokdy smažené. A díky spoustě rozmanitých a chutných potravin je snazší dietu dodržovat dlouhodobě. Ale i u tohoto typu stravy nezapomeňte pamatovat na přiměřenou velikost porcí.

Některé další výhody středomořského životního stylu zahrnují nižší riziko chronických onemocnění a prevenci nemocí srdce. Strava bohatá na olivový olej může také pomoci předcházet nebo oddálit výskyt cukrovky tím, že zabraňuje inzulinové rezistenci a zajišťuje lepší kontrolu hladiny krevního cukru.

Právě ořechy, ryby a olivový olej jsou zásobárnou mononenasycených tuků (MUFA), které také přispívají k sytosti a nezvyšují hladinu cholesterolu jako například nasycené tuky.

Nalaďte se na řeckou vlnu a ochutnejte tradiční středomořské pokrmy. Nejenže potěší vaše chuťové buňky, ale rázem vás přenesou na písečnou pláž u moře.

Olivový olej umí výborně posloužit i k detoxikační kůře, na kterou je právě teď ideální čas. Zde je tip, jak dokonale očistit játra i žlučník díky speciálnímu očistnému nápoji:

Potřebovat budete 1,5 lžíce extra panenského olivového oleje, 1 lžíci medu a 1 lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tento nápoj pijte 1 – 5 dnů ráno nalačno.

Tip na dokonale jarní středomořskou svačinku:

LILEK SE SÝREM FETA

300 g sýru feta nakrájíme na větší kousky. Plátky 3-4 rajčat necháme v cedníku okapat. Na kolečka nakrájený lilek (cca 1 kg) namočíme do osolené vody asi na 30 minut, poté jej opláchneme, osušíme a lehce osmahneme na olivovém oleji Minerva Classic. Hotové lilky položíme na papírové ubrousky, které vstřebají přebytečný olej. Kousky lilku poklademe na vymaštěnou pánev a okořeníme je. Na ně rozprostřeme plátky rajčat a cibule. Šťávu z rajčat smícháme s olivovým olejem a cukrem a vzniklou směsí přelijeme zeleninu. Takto připravené lilky dáme do trouby a pečeme asi 15-20 minut. Poté vše ještě zasypeme feta sýrem a petrželkou, umístíme zpět do trouby a dále ohříváme po dobu asi 15 minut, dokud se sýr nezapeče. Kalí óreksi!

Že olivový olej není na vaření? Omyl!

Olivový olej Minerva Classic příjemně voní a chutná po čerstvých olivách. Oceníte ho zejména při přípravě teplých pokrmů, kyselost se pohybuje těsně pod hranicí 1 %. Zvýrazňuje jedinečnou chuť připravovaného pokrmu a nemusí vám být líto používat olej extra panenský.

Řecké olivové oleje Minerva jsou k dostání v obchodech od 149 Kč.

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz