Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  AUDIO: Víte, kde se peče zamilovaný koláč?

AUDIO: Víte, kde se peče zamilovaný koláč?

30.4.2015 - redakce Babinet.cz

Pravý francouzský šarm, prostě vše stylové s lákavými výlohami a rohovým vchodem – to je malý obchůdek v centru Prahy. Kromě slaných dobrot nabízí i čerstvě upečené tradiční francouzské sladkosti - třeba zamilovaný koláč s čokoládou a vlašskými ořechy. Zahřeje během jarního posezení u stolku s kávičkou a zákuskem tak, jak je to typické právě ve Francii.

Všechny lahůdky vyrobí každý den vlastníma rukama parta sedmi pekařů v pekárničce v Lahovicích u Prahy, kde se jako jediní u nás specializují na čerstvé, ručně vyráběné a zásadně nedopékané křupavé pečivo ze země galského kohouta. Průměrně tu upečou okolo tisícovky baget a sedmi set croissantů denně.

A jak poznáme pravou francouzskou bagetu? Spolumajitel pekárny Jan Ivanco tvrdí, že nejspolehlivěji podle poslechu: když ji zmáčknete u ucha, lehce to v ní křupne. Má velká oka a po zakousnutí řeže na patře. Francouzské sladkosti a cukrovinky zase vynikají delikátní chutí podpořenou skvělými surovinami – používá se pravá čokoláda i máslo, a místo vody vždy jen mléko. A pokud jde o croissant, ten by měl mít po rozkrojení pevnou strukturu dřeva: měl by vonět a rozhodně by vám při skousnutí neměl splasknout v puse…

Jan Ivanco je milovník Francie, její kuchyně, vína, a i tradičního  francouzského pečiva. Vyučený kuchař a číšník procestoval Alsasko, Burgundsko i kraj Chabilis, vyhlášené výtečnou kuchyní, aby tu poznával a ochutnával vyhlášené francouzské speciality. A protože kolegou, kamarádem a vyhlášeným  šéfkuchařem Filipem Nyklíčkem v Čechách postrádali pravé křupavé francouzské bagety, rozhodli se je začít vyrábět sami. Vsadili na čistě ruční výrobu a rozjeli provoz malé francouzské pekárny v Lahovicích u Prahy.

Pekárnička Petite France Boulangerie začínala skromně, s jednou pecí a dvěma šikovnými pekaři. Dnes tu už takových pekařů pracuje osm, přibyly i dvě cukrářky a společně vyrábějí přes 30 druhů lahůdek podle tradičních francouzských receptů. Ty dodávají hlavně do nejlepších pražských hotelů, restaurací a gurmánských prodejen.  Co nespolknou velcí odběratelé, odnesou si v taškách nakupující z farmářských trhů. A ochutnávají je i všichni, kteří přijdou nakupovat do pekařství a cukrářství v Myslíkově ulici v Praze, kde fungujei vysněný podnik 3 v 1 – cukrářství, pekařství i obchod, pěkně s velkou výlohou, jak je to zvykem právě v zemi galského kohouta…

AUDIO: Jan Ivanco, majitel pekárny nás zve na ochutnávku francouzských dobrot do pražského obchůdku.

Skoro každý Francouz dostane v květnu konvalinky. Ty totiž podle tradice přinášejí štěstí, a to zvláště na prvního máje.

"Rozhodli jsme se tuhle hezkou tradici připomenout i v Česku. Konvalinky ale u nás rozkvétají trochu později než ve Francii, a tak bude náš obchod v květnu provoněný nejen skvělým pečivem, ale i pravým marseillským konvalinkovým mýdlem ve tvaru srdce. To budeme dávat stovce nejrychlejších zákazníků, kteří na prvního máje nebudou líní vstát, aby u nás nakoupili svému milovanému protějšku něco dobrého k snídani", říká majitel pekárničky.

Petite France Boulangerie & Patisserie, Myslíkova č. 22 v Praze 1, otevřeno každý den od 8 do 20.hodin

 


 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip