Babinet.cz  /  Magazín  /  Kultura  /  Filmová recenze: Camille Claudel 1915

Filmová recenze: Camille Claudel 1915

15.11.2013 - redakce Babinet.cz

Režisér Bruno Dumont pozvolna ale jistě stoupá ve své hvězdné kariéře. Ve jeho novém biografickém dramatu Camille Claudel 1915 opět exceluje Juliette Binoche právě v roli Camille.

Camille Claudel /8. prosince 1864 - 19. října 1943/ byla francouzská sochařka a grafička, starší sestra francouzského básníka a diplomata Paula Claudela.

Snímek vznikl volnou adaptací na základě děl a dopisů sourozenců i zdravotnických záznamů. Camilla byla první studentkou a posléze milenkou Augusta Rodina, později pacientkou psychiatrické léčebny blízko Avignonu. Právě tam se odvíjí její filmový příběh.

Sebe samu považovala za naprosto zdravou, normální, velmi talentovanou umělecky zaměřenou ženu. Všechny její přednosti jí dle jejího názoru uvrhly do místního žaláře, z něhož nebylo cesty zpět. Život, respektive přežívání, v přítomnosti mentálně a často také fyzicky postižených lidí, jí pochopitelně na optimismu a dobré náladě nepřidával. Byla jako jehlou v kupce sena. Černou ovcí, která se snaží dostat ze stáda pryč. Plačící, šílející, do depresí upadající bytostí, která každou chvíli uniká do tichosti a intimity modlitby místního kostela. Její víra ji dávala naději, že se stane zázrak a rodina, příbuzní, ji vezmou zpět mezi sebe. Evidentně její talent, umělecké smýšlení a jiný životní styl, než který se od žen v tehdejší době  očekával, ji vyloučil nejen ze společnosti, ale i z rodinného klanu.

Juliette Binoche - žena žijící svůj talent, má bezbřehou škálu hereckých rolí. V roli Camille prožila zdrcenou umělkyni s něžným srdcem, snažící se vyrovnat s nespravedlností, jež ji uvrhla do blázince. Na jednu stranu tiše trpěla přítomností ostatních pacientů, na druhou byla často vyzvána sestrami/jeptiškami, aby tu a tam vypomohla. Její svět se skládal ze vzpomínek na posledního milence (slavného Augusta Rodina), jež s ní naplno manipulovaly. Zdálo se, že ji zrovna opustil. Realita byla naprosto odlišná...

Nové drama Bruno Dumont je soustem pro velmi náročného diváka. Jde především o vcítění se do hlavní postavy, do jejích emocí, rozporů, vnitřních bojů a hořkých hlasitých slz. Divák by měl být naprosto otevřený a empatický vůči příběhům tohoto typu či velký fanda profesionality hlavní herecké postavy.

 

Francie 2013

Režie: Bruno Dumont

Hrají: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Robert Leroy, Emmanuel Kauffman

Přístupnost: od 15let

Premiéra: 5. 12. 2013

Zdroj foto: http://www.filmeurope.cz

Napsala Hana Kasalová

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz