Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Jahodová marmeláda z domácí pekárny

Jahodová marmeláda z domácí pekárny

17.6.2019 - AndreaP.

Máte doma domácí pekárnu? Pak mi jistě dáte zapravdu, že je to báječný pomocník v kuchyni. A mimo jiné umí také udělat marmeládu, co více si přát? Je léto, sezóna ovoce, tak proč si skvělou domácí marmeládu neudělat také doma? Tentokráte se recept týká jahodové marmelády, avšak pochopitelně lze použít jakékoliv letní, včetně tropického exotického ovoce, případně kombinaci různých druhů ovoce. Na závěr vás čeká lahodná chuť a skvělý pocit z dobře odvedené práce.

Potřebujeme :

  • 1 kg jahod
  • 1 balíček želírovacího cukru 2:1
  • 1 citrón
  • kyselina citrónová

 

Jahody přebereme, očistíme a řádně omyjeme. Poté je rozkrájíme na malé kousky, případně můžeme i rozmixovat ponorným mixérem. Dohromady musíme mít 1 kg takto nachystaných jahod. Přidáme 1 balíček želírovacího cukru 2:1, a jelikož se jedná o jahody, které jsou velmi sladké, přidáme také šťávu ze zhruba 1/3 citrónu, dodá to marmeládě kyselkavější ráz. Kdo chce, může přidat také 1 lžičku kyseliny citrónové, která zajistí, že marmeláda opravdu řádně ztuhne. Směs zamícháme, přendáme do domácí pekárny, zapneme program marmeláda a teď už necháme pekárnu, ta se sama postará o zbytek. Program trvá zhruba 1 hodinu 20 minut (záleží na typu pekárny).

Mezitím si připravíme skleničky se závitem, které řádně vymyjeme a na závěr vypláchneme horkou vodou.

V okamžiku, kdy nám pekárna signálem oznámí, že je hotovo, vezmeme talířek a kápneme na něj lžičkou trošku marmelády, takto rychle zjistíme, zda dostatečně tuhne. Pokud se nám zdá přesto ještě hodně řídká, zamícháme nyní 1 lžíčku kyseliny citrónové (pokud jsme jí přidali už na začátku, zřejmě už nyní nebude potřeba cokoliv přidávat).

Horkou marmeládu přelijeme do nachystaných skleniček, pevně zavřeme a na pět minut otočíme dnem vzhůru. Poté postavíme zpět do klasické polohy, necháme řádně vychladit a uložíme v chladu.

Domácí pekárnu pak můžeme rovnou využít také k přípravě domácí vánočky či chleba a v kombinaci s právě připravenou marmeládou se bude jistě jednat o skvělý chuťový zážitek.

Pokud jste milovníci jahod, pak jistě oceníte také předcházející recepty, kterými jsou rychlý jahodový koláč či jahodový pohár.

 

 

 

 

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip