Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  I kuřecí maso je věda! Připravte si ho opravdu lahodné

I kuřecí maso je věda! Připravte si ho opravdu lahodné

1.3.2013 - Kateřina Záleská

Kuřecí maso je běžnou součástí našich jídelníčků. Jeho úprava se zdá jednoduchá – připraví se kdykoliv snadno a hned. Jak z něj ale udělat opravdovou delikatesu, na kterou budou vaše chuťové buňky vzpomínat opravdu s láskou?


Než začnete vařit…

Ještě než vás zahrneme radami pro přípravu a vy se vrhnete na jejich zkoušení na receptech z kuřecího masa, je dobré si uvědomit, že vše začíná ještě dříve, konkrétně při jeho nákupu. Ideální je samozřejmě maso nakupovat přímo na farmě nebo alespoň v osvědčeném řeznictví. Bohužel běžnou praxí je nákup masa v supermarketech, kde je jeho kvalita zdaleka nejnižší. I tady byste ale měli pozorně vybírat.

Ať už upřednostňujete nákup celého kuřete, kuřecích prsíček nebo stehen, vždy mějte na paměti, že maso by mělo být krásně růžové a bez jakékoliv známky zápachu, žlutavého zabarvení nebo skvrn. Jakmile se u masa projevuje některý z těchto nelibých znaků, v žádném případě ho nekupujte, i když jeho datum spotřeby říká, že je v pořádku.

Zakoupené mražené výrobky doma skladujte v odpovídajících nízkých teplotách. Chlazené kuře pak patří do lednice. Vždy by mělo být ale co nejrychleji spotřebováno. Pokud plánujete jeho spotřebu až za několik dní, dejte maso zmrznout nebo ho alespoň naložte do oleje, který může mírně prodloužit dobu jeho uskladnění.


Nepsané zásady při přípravě kuřecího masa

Kuřecí maso se hodí na rozmanité druhy úprav. U každé je ale třeba kuřecí maso zahrnout péči a myslet na to, jak pracuje. Proto jsme pro vás připravili několik rad, které byste měli mít při přípravě kuřecího masa vždy na paměti.

Uzavřete chuť – Při vaření kuřecího masa, dušení i pečení se uplatňuje zásada uzavření chuti. To znamená, že nejprve maso vložíte do rozpáleného oleje, vroucí vody nebo do trouby nastavené na vysokou teplotu, aby se bílkoviny na povrchu masa rychle srazili a uzavřeli tak všechnu šťavnatost a chuť uvnitř. Poté je možné teplotu snížit a maso dodělat. Pozor ale, pokud vaříte maso pro vývar na polévky, postup by měl být přesně opačný, tedy vložit maso do studené vody a pomalu zahřívat.

Nevysušte ho – Asi nejčastější chybou při přípravě kuřecího masa je, že se dělá příliš dlouho a je při podávání vysušené. Ačkoliv je nutné kuřecí maso dělat dostatečnou dobu a nenechávat ho syrové, kvůli možné nákaze salmonelózou, neznamená to, že musí být úplně na troud. Vyzkoušejte si, jak dlouho jednotlivé přípravy trvají a nechte maso dělat jen po nezbytně nutnou dobu. Uvidíte, že pokud kousek necháte krásně šťavnatý a uvnitř růžový, vaše chuťové buňky Vám budou vděčné.

Hlavně nepíchat – Na předchozí témata je nutno navázat důležitou radou. Ať už maso připravujete jakkoliv, před jeho dokončením do něj nikdy nepíchejte ani ho neřezejte. Pokud totiž poškodíte onu vrstvu na povrchu, z masa vyteče všechna šťáva, díky čemuž opět ztratí většinu své chuti.

Správná část kuřete – Ačkoliv je kuřecí maso vhodné pro jakékoliv druhy příprav, je dobré zvážit, jakou část kuřete použijete. Obecně lze použít cokoliv, vězte ale, že při pečení a grilování si více pochutnáte na křídlech nebo stehnech. Ty se totiž dělají kratší dobu a jsou odolnější proti vysoušení. U rychlého smažení pak naopak oceníte kuřecí prsa, která si díky své tloušťce zachovají více šťávy a jsou daleko měkčí. Vývar je nejlépe dělat nejen z masa, ale zejména z kuřecích kostí, odkrojků a šlach. Dodají vývaru další výraznější chuť a hlavně potřebnou mastnotu, která v samotném mase téměř chybí.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz