Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Prohlédněte si trendy v módní obuvi pro podzim a zimu 2012/2013

Prohlédněte si trendy v módní obuvi pro podzim a zimu 2012/2013

12.10.2012 - redakce Babinet.cz

Obraz, který byl předlohou pro módu letošního podzimu, musel být velice pestrý a rozmanitý. Na jedné straně stojí měkkost, pohodlí a jemnost, o něž se postará pletenina, tvíd a kožešina v kombinaci s ležérními, objemnějšími střihy. Na druhé straně nás ohromují blyštivé třpytky, hadí vzory a výrazné barvy. Kombinace materiálů a stylů je přímo nutná! Model bez mixování = nudný model.

A jaký doplněk potřebuje každý outfit, aby přímo vyrazil dech? Odpověď je samozřejmě jednoduchá - je to krásný pár módní obuvi.

Rustikální podzim s dotekem jemného etno stylu
„Pohorky“, kožešinové kozačky a šněrovací obuv – v této kategorii stojí v popředí autentičnost a jakási jadrnost, drsnost. Masivní podešve, outdoorové prvky, jako jsou očka a lemování, materiálová kombinace veluru, nubuku a hladké kůže se perfektně hodí k hedvábné nabírané halence a kožešinové vestě. Podpatkům jednoznačně dominují klínky, které dodávají alpinistickým modelům eleganci a styl. O kontrasty se postará barevný velur, pestré tkaničky a podešve s vícebarevnými vsadkami. Nově se objevují jezdecké polokozačky v zářivých podzimních barvách, jako je bordó, modrá, rezavá a šalvějová.

70. léta ve Velké Británii
Lodičky na vysoké podešvi zůstávají hvězdou retro stylu plného ženskosti. Ke zvonovým kalhotám a kabátu dlouhému až na zem s výrazným kožešinovým límcem jednoduše patří sexy podešve a masivní kostkové podpatky! Podešve jsou mnohdy lehce tvarované, trochu zahnuté, čímž jemně nadzdvihávají špičku. Strukturu dotvářejí volánky a záhyby. Trendy udávají také zmodernizované mokasíny, „chelseaboots“ – kotníková obuv s pružnou vsadkou, kozačky ve stylu vysokoškolských uniforem a mokasínové lodičky. Z materiálů je nejpopulárnější velur, ale hitem sezony jsou také hadí vzory, laková kůže a třpytky po celé ploše obuvi.

Čisté siluety
Jako protipól k mixu materiálů a stylů se vymezují jednoduché a pohodlné siluety. Nejčastěji mají podobu kotníkové obuvi se zvednutou špičkou na vysokém podpatku, podešev bývá skrytá nebo klínová. Čistě městský styl je podtržen různými výškami podpatků a vysokými kozačkami. Strohost narušují zipy, elastické vsadky a leopardí potisky. Materiálem číslo jedna je i v tomto stylu velur.

Vysoko střižené
Vysoké kozačky to mají letos v boji s konkurencí v podobě módně dominující nižší obuvi trochu těžší. Ale přesto nás uchvátí modely s kožešinovými lemy, extravagantními přezkami nebo barevnými hadími potisky. A klasika v koňakové barvě, která se nám nabízí na podzim a v zimě v plné parádě, také není rozhodně k zahození.

Kabelky – od elegantních až po funkční
Ledabylá elegance ovlivňuje také styl kabelek na sezónu Podzim / Zima 2012/2013. Nabízí se vám velký výběr kabelek – od malých až po velké, do kterých se vejde celý nákup. Svoji výraznou roli budou letos zaujímat lesklé materiály, i když ani mix materiálů nebo krokodýlí a hadí vzor nezůstanou v pozadí. O trochu romantiky se postarají střapce, květinové aplikace a mašličky. Vedle klasické černé a nezbytné hnědé v mnoha odstínech se uplatní holubí šeď, petrolejová, tyrkysová, lila, růžová, oranžová a béžová. Ležérní styl zajistí dlouhé řemínky na nošení přes rameno.

Eleganci zastupují kabelky s krátkými uchy – jejich popularita v poslední době stále roste. Aby výběr uspokojil opravdu všechny, nabízejí se ještě mladistvé sportovní tašky přes rameno. A na večerní akce samozřejmě přichází čas malých blyštivých kabelek.

Pánský styl
Pánům nabízí móda letošního podzimu a zimy tři módní styly. Modely s nádechem britské elegance, obuv à la pohorky a ležérní tenisky. Nezbytné jsou „chelseaboots“ – kotníková obuv s pružnou vsadkou a kotníková šněrovací obuv. Veluru sluší nejvíce holubí šedá nebo modré tóny, hladké kůži potom hnědá a černá. Alpinistické modely přesvědčí rustikální úpravou kůže v hnědých tónech a světlými podešvemi. Tenisky nás nadchnou v polovysoké kotníčkové retro verzi z kůže jemných odstínů.

Mini verze
Módní témata, která se skvěle uplatňují také na dívčích modelech, jsou alpinistický styl, kožešiny a hlavně laková kůže. Ozdobné prvky, jako jsou očka, lemování a lesk, zkrátka vypadají dobře i v malých velikostech! Srdíčka malých slečen zapálených pro módu určitě poskočí při pohledu na třpytivé aplikace.

Chlapecká obuv se jako vždy drží trochu zpátky a je decentnější. Ale i zde působí vliv módních vln – především pohorek s rustikálními kožešinovými vsadkami. Kotníkové tenisky a modely na suché zipy zůstávají také stále v kurzu stejně jako oblíbené kombinování materiálů.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz