Babinet.cz  /  Recepty  /  Telecí na šafránu a šalotkách

Telecí na šafránu a šalotkách

25.3.2006 - Redakce Babinet
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 230 g očištěných a na tenké plátky nakrájených šalotek
  • 1/4 šálku cukru
  • 3/4 šálku suchého bílého vína nebo kuřecího vývaru
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1/8 lžičky šafránu
  • 1 stroužek česneku
  • 600 g telecích kotlet
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
2 lžíce oleje zahřejte na mírném plameni v teflonové pánvi. Osmahněte šalotky 6-7 minut, dokud nezměnkou, ale neměly by zhnědnout. Vmíchejte cukr a osmahněte ještě 2 minuty za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí. Vmíchejte 1 lžíci vína, ocet, šafrán, sůl a pepř. Zvyšte plamen na střední stupeň. Přiveďte k varu a vařte asi 15 až 20 minut, dokud se většina tekutiny nevypaří. Potom odstavte z ohně a nechte vychládnout na pokojovou teplotu. Zbývající olej zahřejte opět v teflonové pánvi na středním plameni. Osmahněte rozdrcený česnek a vyjměte jej, už nebude potřeba. Telecí kotlety osolte a opepřete dle chuti a na pánvi osmahněte 1-2 minuty z každé strany, dokud nebudou dobře udělané. Uchovejte v teple. Na pánev přidejte zbývající víno. Vařte 2 minuty, až se směs vypaří na polovinu obsahu, vmíchejte kuřecí vývar a vařte další 3-4 minuty. Podávejte telecí kotlety s omáčkou a směsí šalotek.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz