Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Nápadité recepty „co dům dal“: Pečené plněné brambory / 1. díl

Nápadité recepty „co dům dal“: Pečené plněné brambory / 1. díl

9.3.2018 - redakce Babinet.cz

Suroviny na přípravu tohoto jídla má doma standardně snad každý. Že i  z mála lze skvěle uvařit, o tom vás přesvědčí tento recept. Plněné brambory pak můžete servírovat samotné nebo jako přílohu k jídlu. Pro tento recept jsou ideální brambory varného typu C, označené modrou barvou.

Počet porcí: 6
Doba přípravy: 90 min.

Ingredience:

  • 6 větších brambor (nebo více menších)
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g šunky
  • 150 g eidamu vcelku
  • 2 rajčata
  • 1 jarní cibulka
  • 2 stroužky česneku
  • olej

Postup:

  1. Brambory vyskládejte na plech, pokapejte je olejem, osolte a opepřete.
  2. Pečte na 190 °C asi 40 minut nebo doměkka (dle velikosti brambor). Poté je nechte mírně vychladnout.
  3. Z brambor odřízněte vršky a vydlabejte dužinu. Tu v misce smíchejte se smetanou, prolisovaným česnekem a nasekanou šunkou. Osolte a opepřete.
  4. Do každé brambory vložte 1–2 plátky rajčat, naplňte ji směsí ze zakysané smetany a navrch nasypte nastrouhaný sýr.
  5. Takto naplněné brambory vyskládejte na plech, vraťte do trouby a pečte dozlatova.
  6. Podávejte posypané nasekanou jarní cibulkou.

-------------------------------------------

Chodíte nakupovat potraviny každý den nebo vám stačí ledničku naplnit 1–2krát do týdne? Nejenom pro ty, kteří chodí neradi nakupovat, jsou recepty ze základních surovin, které by neměly chybět na nákupním seznamu ani v domácnosti. Nejlépe se samozřejmě vaří z čerstvých, voňavých a sezónních surovin. Kvalitu takových potravin za vás hlídají značky kvality jako Klasa, Regionální potravina, „biozebra“ apod. Takže i pro občasné zákazníky obchodů a supermarketů je nakupování hračka, stejně jako recepty z běžných surovin. Nechte se jimi inspirovat.

Více receptů najdete na www.akademiekvality.cz. Zde se dočtete i o tom, jak se zorientovat v kvalitních potravinách a vybrat si ty nejlepší.

Vaše názory

Další recepty

  • VIDEO : Čokoládové crinkles

    Co se sk rývá pod podivným názvem crinkles ? Jsou to vlastně popraskané sušenky, kdy ihned po upečení jsou velmi měkké a křehké, při chladnutí...

  • Nebojme se ... SUŠI

    " Suši, to je přece sušená nebo syrová ryba s rýží, lekne se nezasvěcený konzument. Ne ne, opraví vás v japonské restauraci "... Suši ...

  • Sekaná z kuřecího masa s jablky a vločkami

    Jemné kuřecí maso dochucené lahodnou chutí jablek, to je to pravá chuť. Vyzkoušejte. Potřebujeme : 600 g kuřecí maso 400 g...

  • Upečte si doma oblíbené piškoty (nejen) pro děti!

    Máte rádi piškoty? Je to oblíbená pochoutka spojená s dětstvím snad každého z nás. Pojďme si je tedy zkusit vyrobit doma sami. Dětské...

Náš tip