Pokud hledáte recept, který je zdravý, lehký a zároveň chutný, grilovaný lilek vás nezklame. Tento pokrm, inspirovaný středomořskou kuchyní, je důkazem toho, že v jednoduchosti je krása. Ať už jako lehký samostatný chod či příloha, křehké lilkové plátky skvěle doplní osvěžující jogurtový dip, který dodá pokrmu jemnou krémovost. Lilek je plný vlákniny, vitamínů a antioxidantů, což z něj dělá ideální surovinu pro zdravou kuchyni. Díky své konzistenci a jemné chuti snadno přebírá aromata koření, bylinek a marinád. Od grilování přes pečení až po zapékání, lilek je skutečně všestranný.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
1 velký lilek
-
2 lžíce olivového oleje
-
sůl
-
mletý čerstvý pepř
-
200 g bílého jogurtu
-
1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
-
hrst čerstvého kopru nebo máty
-
citronová šťáva dle chuti
Lilek nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm. Osolte je a nechte 15 minut vypotit. Poté je osušte papírovou utěrkou.
Potřete plátky lilku olivovým olejem a posypte solí a pepřem.
Grilujte na středně rozpáleném grilu zhruba 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou plátky měkké a na povrchu lehce opečené.
Mezitím připravte dip: Smíchejte bílý jogurt s nasekaným česnekem, bylinkami a trochou citronové šťávy. Podle chuti osolte.
Podávejte lilkové plátky s jogurtovým dipem a posypte čerstvými bylinkami.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.