Babinet.cz  /  Recepty  /  Předkrmy  /  Co dodá grilovanému lilku šmrnc? Jogurtový dip!

Co dodá grilovanému lilku šmrnc? Jogurtový dip!

12.4.2025 - AndreaP.

Pokud hledáte recept, který je zdravý, lehký a zároveň chutný, grilovaný lilek vás nezklame. Tento pokrm, inspirovaný středomořskou kuchyní, je důkazem toho, že v jednoduchosti je krása. Ať už jako lehký samostatný chod či příloha, křehké lilkové plátky skvěle doplní osvěžující jogurtový dip, který dodá pokrmu jemnou krémovost. Lilek je plný vlákniny, vitamínů a antioxidantů, což z něj dělá ideální surovinu pro zdravou kuchyni. Díky své konzistenci a jemné chuti snadno přebírá aromata koření, bylinek a marinád. Od grilování přes pečení až po zapékání, lilek je skutečně všestranný.

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 1 velký lilek

  • 2 lžíce olivového oleje

  • sůl

  • mletý čerstvý pepř

  • 200 g bílého jogurtu

  • 1 stroužek česneku (najemno nasekaný)

  • hrst čerstvého kopru nebo máty

  • citronová šťáva dle chuti

 

Lilek nakrájejte na plátky silné asi 0,5 cm. Osolte je a nechte 15 minut vypotit. Poté je osušte papírovou utěrkou.

Potřete plátky lilku olivovým olejem a posypte solí a pepřem.

Grilujte na středně rozpáleném grilu zhruba 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou plátky měkké a na povrchu lehce opečené.

Mezitím připravte dip: Smíchejte bílý jogurt s nasekaným česnekem, bylinkami a trochou citronové šťávy. Podle chuti osolte.

Podávejte lilkové plátky s jogurtovým dipem a posypte čerstvými bylinkami.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.