Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  I z obyčejných surovin se dá kouzlit. Připravte si rychlý recept na vepřové s lilkem

I z obyčejných surovin se dá kouzlit. Připravte si rychlý recept na vepřové s lilkem

31.3.2025 - AndreaP.

Asi každý z nás občas přemýšlí, jak z obyčejných surovin vytvořit výjimečný pokrm. I my se o toto v dnešním receptu pokusíme. Připravíme si společně  vepřové s lilkem a pórkem, kdy recept je velmi snadný na přípravu, a přesto rafinovaný svou chutí.  Kombinace jemného masa, nadýchaného lilku a aromatického pórku příjemně překvapí. A co teprve, když vše dochutí voňavá zálivka plná intenzivních tónů vína, sójové omáčky a hovězího vývaru!

Pokud jste dosud váhali nad využitím lilku v kuchyni, je ten pravý čas dát mu šanci. Lilky, které jsou často přehlížené, mají úžasnou schopnost nasát chutě a vytvořit pokrm, kterému se těžko odolává.

Lilek, známý také jako baklažán, je nejen chutná, ale také zdravá zelenina. Obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B a antioxidanty, které podporují zdraví srdce a imunitního systému.

Pórek, jehož jemná chuť se v tomto receptu nádherně snoubí s masem, je bohatý na vitamín K, C a kyselinu listovou.

Ta pojďme na to!

(fotografie: Freepik)

Hlavní suroviny:

  • 600 g vepřové kýty

  • 3 lžíce oleje

  • 1 pórek

  • 2 lilky

  • 2 stroužky česneku

  • 2 vejce

  • 1 lžíce škrobu

Na zálivku:

  • 2 lžíce dezertního vína

  • 1 lžička sójové omáčky

  • 1 lžička cukru

  • sůl

  • Vegeta

  • 1 šálek hovězího vývaru

  • 1 lžička máčeného škrobu

 

Vepřové maso nakrájejte na kostičky, osolte, přidejte vejce a škrob. Směs důkladně promíchejte a nechte odležet asi 20 minut. 

Lilky oloupejte, nakrájejte na kostičky a lehce prosolte. Nechte je „vyplakat“ asi 15 minut, aby se zbavily hořkosti. Poté kostičky osušte papírovými ubrousky.

Na části oleje osmahněte lilek dozlatova a dejte stranou na teplo.

Na pánvi rozehřejte zbývající olej a opečte připravené maso dohněda. Přidejte na kostičky nakrájený pórek a prolisovaný česnek. Chvíli restujte, aby se uvolnila vůně.

K masu přidejte osmažený lilek a vše krátce poduste.

Zalijte zálivkou připravenou smícháním dezertního vína, sójové omáčky, cukru, soli, Vegety, hovězího vývaru a máčeného škrobu.

Promíchejte a podávejte na teplých talířích. Ideální přílohou je například rýže.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.