Když se řekne pečený bůček, platí jedno – v jednoduchosti je krása a především spousta chuti. Stačí dobrý kus vepřového boku, koření a trocha trpělivosti při pomalém pečení, abyste si mohli dopřát delikatesu, které se jen těžko odolává. A proč byste měli? Voňavá vepřová pečínka je dokonalým zpestřením jídelníčku, obzvláště když ji doplníte chlebem a hořčicí nebo klasickou kombinací s kysaným zelím.
Mimochodem, v předchozím článku jsme se bavili o česneku – jeho výběru, skladování a všestranném využití. A právě česnek se v tomto receptu, krom masa samotného, stává nenahraditelnou hvězdou. Nejenže dodává intenzivní chuť, ale jeho upečené stroužky se snadno promění ve skvělý doplněk? Jaký? Náš tip na konci článku vám to prozradí.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
-
1 kg vepřového bůčku s kostí a kůží
-
1 žlutá cibule
-
1 červená cibule
-
1 lžička mletého kmínu
-
1 lžička uzené mleté papriky
-
1 celá palice česneku
-
60 ml olivového oleje
-
sůl
Předehřejte troubu na 170 °C.
Vepřový bůček omyjte a osušte. Smíchejte olivový olej s kořením (mletý kmín, uzená paprika a sůl) a bůček důkladně potřete touto směsí.
Na dno pekáčku vložte neoloupané stroužky česneku a cibule nakrájené na větší kusy. Na ně pak položte bůček kůží dolů.
Pekáč přikryjte alobalem nebo poklicí a dejte do trouby. Pečte přibližně 2,5 hodiny, dokud nebude maso dokonale měkké a šťavnaté.
Na posledních 10–15 minut pečení otočte bůček kůží nahoru a dopečte odkrytý, aby získal křupavou zlatavou kůrku.
Slíbený tip na závěr:
Jestli vám zbyde pár upečených stroužků česneku, nezapomeňte je zkusit rozetřít na opečený chléb – vznikne úžasná a snadná pochoutka.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.