Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Svěží jarní potěšení: Krémová hrášková polévka s mátou

Svěží jarní potěšení: Krémová hrášková polévka s mátou

21.3.2025 - AndreaP.

Jaro je obdobím, kdy příroda ožívá a s ní i naše kuchyně. Sezónní suroviny, jako je chřest, hrášek, medvědí česnek nebo mladé bylinky, přinášejí do jídelníčku svěžest a energii. Proto je naprosto nezbytné toto období naplno využít a čerpat z něj co nejvíce věcí, které nám příroda nabízí. A my vám dnes přinášíme další z receptů, který je opět velmi rychlý, chutný a zároveň zdravý - prostě jarní recepty budou vždy takové. Připravíme si společně krémovou hráškovou polévku s mátou. Svěží zelená barva, jemná sladkost hrášku a osvěžující nádech máty udělají z tohoto pokrmu nejen pastvu pro oči, ale i pro chuťové buňky. Tento lehký a jednoduchý recept navíc oceníte i v rušném dni, kdy si přejete něco výživného připravit během několika málo minut. Pojďme se pustit do přípravy!

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 500 g čerstvého nebo mraženého hrášku

  • 1 cibule

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 750 ml zeleninového vývaru

  • pár lístků čerstvé máty

  • sůl a pepř podle chuti

  • zakysaná smetana na ozdobu

  • smažené krutony

 

Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte hrášek, zalijte vývarem a vařte asi 10 minut.

Přidejte mátu a vše rozmixujte dohladka.

Dochutťe solí a pepřem, podávejte s lžící zakysané smetany.

Pokud si chcete tuto polévku ještě více vylepšit, přidejte do ní na závěr smažené krutonky.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte si nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.