Když se objeví první svazky čerstvého chřestu na trzích, víme, že jaro je opravdu tady. Tento elegantní a jemný zelený poklad se stává hvězdou mnoha kuchyní, a to nejen díky své vynikající chuti, ale i bohatství, které v sobě obsahuje. Proč je chřest tak výjimečný? Je znám také jako "král zeleniny", pochází původem z oblasti Středomoří. Dnes ho najdeme v několika variantách – zelený, bílý i fialový. Zelený chřest je obzvlášť populární díky své snadné přípravě a jemné chuti. Chřest je bohatým zdrojem vitamínů A, C, E, K a skupiny B, včetně kyseliny listové, což z něj činí výtečný doplněk jarní stravy. Obsahuje také mnoho antioxidantů a vlákniny, které přispívají k dobrému trávení a posílení imunity.
(fotografie: Freepik)
A my si z tohoto jarního pokladu dnes připravíme lahodnou polévku, která v sobě kombinuje jednoduchost přípravy a lahodnou chuť, která osloví každého milovníka jarních dobrot.
Potřebujeme:
-
500 g čerstvého zeleného chřestu
-
1 středně velká cibule
-
2 stroužky česneku
-
1 středně velký brambor
-
750 ml zeleninového vývaru
-
200 ml smetany na vaření (můžete nahradit rostlinnou alternativou)
-
2 lžíce olivového oleje nebo másla
-
šťáva z 1/2 citronu
-
sůl a pepř podle chuti
-
(na ozdobu) krutony, parmazán nebo čerstvé bylinky
Omyjte chřest a odkrojte tvrdší spodní části stonků (asi 2-3 cm). Jemně nakrájejte špičky chřestu a dejte je stranou pro pozdější ozdobu. Zbytek stonků nakrájejte na menší kousky.
Na olivovém oleji nebo másle osmažte jemně nakrájenou cibuli a česnek, dokud nezměknou a nezískají zlatavou barvu.
Přidejte nakrájený chřest (bez špiček) a na malé kostičky nakrájený brambor. Krátce orestujte, aby se rozvinula chuť.
Zalijte zeleninovým vývarem, osolte a opepřete. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 15 minut, dokud brambory a chřest nezměknou.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vývaru nebo vody.
Přimíchejte smetanu a citronovou šťávu. Krátce prohřejte, ale nevařte.
Do polévky přidejte chřestové špičky a krátce je povařte (1-2 minuty). Servírujte polévku ozdobenou krutony, parmazánem nebo čerstvými bylinkami podle chuti.
Tip na závěr: Pokud chcete polévce dodat trochu experimentálního nádechu, zkuste přidat špetku muškátového oříšku nebo šťávu z pomeranče místo citronu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.