Pečení vánočního cukroví a posléze i vánočky často zanechá spoustu přebytečných bílků, ale nezoufejme! Bílkový chlebíček je lehká a chutná pochoutka ideální k šálku kávy či čaje. Tento recept je tak jednoduchý, že ho zvládnete připravit bez velké námahy v pohodě v souběhu s dalšími vánočními přípravami.
Množství ingrediencí je uvedeno na 1 bílek, takže výsledné množství si vždy přizpůsobte podle počtu bílků, které máte. Čím více bílků, tím vyšší chlebíček bude.
(fotografie: Pixabay)
Na 1 bílek dále potřebujeme:
- 2 dkg polohrubé mouky
- 2 dkg pískového cukru
- 1 dkg vlahého másla (či rostlinného tuku)
- trocha prášku do pečiva (na osm bílků celý prášek)
Další přísady:
- ořechy
- rozinky
- kandované ovoce
- nasekaná čokoláda
Ušleháme pevný sníh, do kterého vmícháme cukr, mouku s práškem do pečiva, přilijeme máslo a přidáme ořechy a další námi vybrané suroviny dle chuti.
Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 170 °C tak 30–45 minut, podle toho, s jak velkou formou pracujeme.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.