Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Vyrobte si vlastní pralinky a obdarujte své blízké

Vyrobte si vlastní pralinky a obdarujte své blízké

4.12.2024 - AndreaP.

Pralinky jsou neodmyslitelnou součástí vánočního stolu, milujeme je pro jejich lahodnou chuť a elegantní vzhled. Ačkoliv je příprava těchto nepečených pochoutek časově trošku náročnější, výsledný efekt rozhodně stojí za to. Na svátečních talířích působí jako skvostný klenot, který zmizí dříve, než se nadějeme. Pokud pralinky zabalíme do krásné dárkové krabičky, vznikne z nich rovněž luxusní jedlý dárek, jenž potěší každého obdarovaného.

Tak tady jsou a na výběr přinášíme hned 5 druhů...

(fotografie: Freepik)

1.) Čokoládové pralinky :

/asi 30 kousků, příprava 45 minut + 1,5 hodiny chlazení/

  • 1/8 l smetany ke šlehání
  • 200 g mléčné čokolády (nebo 100 g mléčné a 100 g hořké)
  • 40 g mletých lískových ořechů
  • 1 lžíce kakaa
  • 3 lžíce rumu

Na obalení:

  • 50 g hořké čokolády a 50 g mléčné čokolády

 

Smetanu v hrnci krátce povaříme a potom odstavíme. Rozdrobíme čokoládu a za stálého míchání ji ve smetaně rozpustíme. Hmotu necháme při pokojové teplotě chvíli vychladnout. Mezitím mleté lískové oříšky opražíme bez tuku na rozehřáté teflonové pánvi (asi 2 minuty), dáme na talíř a necháme vychladnout. Oříšky s kakaem a rumem vmícháme do čokoládovo-smetanové hmoty a v ledničce necháme ztuhnout asi 1 hodinu.

Hořkou a mléčnou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle. Část hořké čokolády můžete nožem i nakrájet, vzniknou tak větší hobliny. Po vychlazení z hmoty lžičkou nabíráme kuličky libovolné velikosti (optimální je zhruba velikost ořechu), rukama vytvarujeme kuličky, které okamžitě vyválíme v čokoládové drobence. Pralinky uchováváme v chladu.

Čokoládové pralinky můžete pro změnu obalit také ve dvou lžících moučkového cukru smíchaných se lžičkou mleté skořice.

 

2.) Skořicové pralinky

  • 1/8 l smetany
  • 200 g tmavé polevy nebo jemné hořké čokolády
  • 30 g másla o pokojové teplotě
  • 1/4 lžičky skořice

Na obalení:

  • 2 lžíce moučkového cukru, 1/2 lžičky skořice

 

Smetanu v hrnci krátce povaříme, potom ji odstavíme. Čokoládovou polevu nebo čokoládu nakrájíme a za stálého míchání ji rozpustíme ve smetaně. Hmotu necháme ochladit, až se jí můžeme dotknout. Potom vmícháme máslo a skořici. Hmotu necháme v ledničce asi 1 hodinu ztuhnout. Lžičkou odebíráme kousky velikosti třešně a rukama formujeme kuličky. Rude stálé oplachujeme studenou vodou, aby se hmota netavila tak rychle. Na plech nasypeme směs z moučkového cukru a skořice a kuličky v této směsi vyválíme. Pralinky uchováváme v chladu.

 

3.) Třešňové pralinky :

  • 1/8 l smetany
  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 g jemné hořké čokolády
  • 4 lžíce třešňovice
  • 30 g kokosového tuku

Poleva:

  • 200 g tmavé čokoládové polevy, 20 kandovaých třešní

 

Smetanu uvedeme v hrnci do varu. Čokoládu rozdrobíme. Hrnce odstavíme. Přidáme čokoládu a za stálého míchání ji rozpustíme ve smetaně. Hmotu necháme trochu ochladit. Vmícháme třešňovici, přidáme kokosový tuk a necháme ho rozpustit. Potom mícháme, až se všechny přísady spojí. Krabičkovou formu asi 20 cm dlouhou vyložíme průhlednou fólií, naplníme hmotou a necháme asi 1 hodinu v ledničce ztuhnout. Pevnou hmotu vyklopíme na pracovní plochu a stáhneme fólií. Pralinkovou hmotu nakrájíme na malé obdelníky. Hrudky položíme na talíř a opět dáme do chladu. Čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni. Pralinky do ní namáčíme pomocí vidličky, pokládáme je na fólii nebo mřížku a zdobíme rozpůlenou kandovanou třešní.

(fotografie: Freepik)

4.) Čajové pralinky:

  • 100 g jemné hořké čokolády
  • 120 g mléčné čokolády
  • 1/8 l smetany
  • 2 lžičky černého čaje
  • 30 g másla o pokojové teplotě
  • asi 30 g cukrových kvítků na ozdobu

 

Čokoládu rozdrobíme na kousky. Smetanu uvedeme v hrnci do varu, vmícháme čaj a hrnec odstavíme z plamene. Čaj necháme 5 minut ve smetaně aromatizovat. Smetanu odlijeme do mísy, čajové lístky zachytíme v sítku. Čokoládu přidáme do horké smetany a necháme ji v ní rozpustit. Přitom stálé mícháme, až se vytvoří homogenní hmota. Pokud teplota smetany na rozpustění čokolády plně nestačí, dáme hrnec ještě krátce na sporák. Pralinkovou hmotu nyní nechámeochladit při pokojové teplotě. Vychladnutí trvá asi 2 hodiny. Máslo v malých vločkách rozdělíme na hmotu a vše našleháme na pěnu mixérem. Nešleháme však moc dlouho, protože také takto se může hmota stát moc pevnou. Krémovou hmotu naplníme do stříkacího sáčku s hvězdicovým nástavcem a plníme nachystané kloboučky. Ozdobíme cukrovým kvítkem a pralinky uchováme v chladu.

 

5.) Pralinky Baileys

  • 65 g piškotů
  • 75 g másla
  • 100 g hořké čokolády
  • 30 g kakaového prášku
  • 4 lžíce likéru Baileys
  • 20 g mletých mandlí
  • 2-3 lžíce cukru moučky

 

Piškoty umeleme na masovém strojku nebo je pomocí válečku rozdrobíme. Máslo necháme v míse změknout a nastrouháme k němu čokoládu. Potom přisypeme 10 g kakaového prášku. Přidáme likér, umleté mandle a piškotové drobečky a s pomocí elektrického šlehače ušleháme hladkou hmotu, kterou necháme v chladničce zhruba půl hodiny dobře ztuhnout.

Z likérové masy tvarujeme malé kuličky. Polovinu jich obalíme v moučkovém cukru, druhou polovinu ve zbývajícím kakau.

Hotové pralinky přechováváme na chladném místě.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz