Dnes je snadné skočit do obchodu a vybrat si vánoční ozdoby a sladkosti, které rozzáří náš stromeček. Ale vzpomeňme si na doby našich babiček, kdy taková možnost neexistovala. Jaké sladkosti tehdy zdobily jejich vánoční stromečky? Proč bychom se nemohli inspirovat minulostí a ozdobit své vánoční stromečky tradičními sladkými dobrotami i dnes? Když se v obchodech podíváme na šílené ceny vánočních čokoládových kolekcí, které vlastně ani čokoládou nejsou, velmi rádi se mnozí z nás vrátí ke kořenům. Pojďme si tedy tuto krásnou starou tradici našich babiček přenést do současnosti.
(fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 200 g medu
- 75 g moučkového cukru
- 25 g pokrmového tuku
- 400 g mouky
- 1 vejce
- mletá skořice
- rozdrcený hřebíček
- rozdrcená vanilka
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- cukrová poleva
- kandované ovoce
Med, cukr, tuk a koření převaříme a dáme vychladnout.
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme vejce a vychladlou medovou směs, dobře umístíme a dáme přes noc na chladné místo.
Na druhý den těsto rozválíme, vykrojíme z něj figurky (něco jako perníčky), nezapomeneme také vykrojit malou dírku pro zavěšení. Vložíme je na vymaštěný plech a upečeme v mírně vyhřáté troubě asi 15 minut.
Vychladlé figurky ozdobíme cukrovou polevou a kousky kandovaného ovoce.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.