Víte, jak si připravit ze zdánlivě obyčejných surovin delikatesu? Jednoduše, dotáhněte chuť syté podzimní polévky extra panenským olivovým olejem, který by měl být součástí každé kuchyně. Tato krémová polévka vás pak zahřeje i zasytí po dlouhém pracovním dni. Pokud nemáte rádi celer, i pro vás máme řešení. Vyměňte ho za květák nebo hrášek.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1/2 větší bulvy celeru
- 1/4 litru zeleninového vývaru (použít můžeme poctivý bujón)
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 velký stroužek česneku najemno nasekaný
- 4 tenké plátky slaniny
- 1/4 lžičky bílého pepře
- sůl
- špetka muškátového oříšku
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
Zapněte troubu na 180°C. Celer oloupejte, pokrájejte jej na větší kusy a přemístěte do pekáčku. Pokapejte jej dvěmi lžícemi oleje, posolte a dobře promíchejte, ať se všechny kousky rovnoměrně obalí olejem. Vložte do trouby a pečte, dokud nebude celer měkký, což poznáte, pokud do něj lehce zajede ostrý nůž. Občas obraťte. Na posledních 5 minut pečení přidejte k celeru česnek.
Mezitím zahřejte vývar. Jakmile je celer hotový, přidejte jej do vroucího vývaru, ochuťte pepřem a pár minut povařte. Sejměte z ohně, přidejte smetanu a vše tyčovým mixérem rozmixujte na hustý krém. Podle chuti dosolte a přidejte muškátový oříšek. Uchovejte v teple.
Plátky slaniny nasucho opečte na pánvi.
Krém rozdělte do misek, ozdobte plátkem slaniny a pomalu tenkým pramínkem nalijte na každou porci lžíci olivového oleje.
Servírujte s čerstvou bagetou nebo ciabattou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.