Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Objevte pohanku v celé její kráse a navíc vyzkoušejte recept na výtečné pohankové karbanátky s valašským zelím

Objevte pohanku v celé její kráse a navíc vyzkoušejte recept na výtečné pohankové karbanátky s valašským zelím

23.10.2024 - AndreaP.

Pohanka se řadí mezi obiloviny. Z hlediska lidské výživy má pohanka velmi příznivé složení, proto je vyhledávána především lidmi dbajícími o své zdraví a linii. Obsahuje bílkoviny, cukry, tuky i vlákninu v optimálních poměrech. Protože jde o obilovinu, snadno nahradí pšeničnou mouku. Neobsahuje lepek, a tak je zvlášť vhodná pro celiaky.

Pohanku do Evropy přinesli Tataři při svých nájezdech. Její domovinou je Asie, kde se dodnes ve velké míře používá. Ani v našich končinách není pohanka žádným nováčkem, ale stejně jako mnoho dalších surovin, i ona bohužel upadla do zapomnění s masivním nástupem pšeničné mouky, která zdaleka neoplývá stejnou nutriční hodnotou a kvalitou. 

(fotografie: https://depositphotos.com)

Pohanka obsahuje vitamín E, který má antioxidační účinky. Má rovněž vysoký obsah draslíku, hořčíku, fosforu a železa. Zajímavý je obsah přijatelného železa, který pozitivně působí na prevenci a léčení anémie. Je cenná nejen jako potravina, ale jako zdroj specificky účinných látek příznivě působících na játra, trávící a pohlavní orgány a v neposlední řadě na kardiovaskulární systém. Pohanka obsahuje velmi cenný vitamín P a rutin. Rutin udržuje cévy pevné, pružné, chrání lidský organizmus před krvácením tím a zamezuje tvorbě krevních sraženin. Rutin stimuluje účinek vitamínu C a adrenalinu, proto se doporučuje při vysokém krevním tlaku  a arterioskleróze.


Chuť pohanky je specifická stejně jako její aromatická vůně. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu, která se hodí jako příloha, do polévek, rizot i do sladkých pokrmů. Podle některých vyznavačů pohanky je vhodné připravovat ji bez tepelné úpravy, aby si zachovala všechny své vzácné látky. Takto je možné použit jí za studena v jogurtech, mléce, kaších či spařenou v polévkách. Její využití záleží na fantazii a chuti kuchaře, pohanka je surovina tvárná a svou chutí obohatí každé jídlo.

Vyzkoušejte pohankové karbanátky!

(fotografie: https://depositphotos.com)

  • 120 g pohanky
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 3 stroužky česneku
  • 1 menší cibule
  • 1 vejce
  • 2 lžíce prosáté strouhanky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej

Valašské zelí:

  • 700 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 700 g brambor
  • 80 g slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • 1 menší česnek
  • sůl
  • kmín

 

Pohanku uvaříme ve větším množství vody a scedíme.

Osmažíme cibulku, česnek utřeme se solí a spolu s vajíčkem, mletým pepřem a majoránkou přidáme do pohanky. Zahustíme strouhankou. Ze směsi tvarujeme karbanátky, které obalujeme v hladké mouce a smažíme na oleji.

Kysané zelí nakrájíme, pokud je příliš kyselé, propláchneme studenou vodou. Podlijeme a dusíme.

Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Uvaříme je zvlášť v osolené vodě s kmínem. Scedíme a přidáme k uvařenému zelí, v němž je rozšťoucháme.

Osmažíme cibulku, slaninu rozškvaříme a česnek utřeme se solí. Přimícháme do zelí s bramborami a prohřejeme.

Podáváme ke karbanátkům nebo samostatně.

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Turistické, populárně – naučné, dětské a zábavné e-knihy. Stáhněte si zdarma e-knihy Jiřího Gleta. Můžete si vytvořit vlastní knihovničku e-knih na svých mobilech a tabletech.