Vláčný perník je nadýchaná klasika s typickou vůní a jeden z nejsnadnějších receptů na moučník vůbec. Stačí vše jen smíchat a vylít na plech. Recept snadný tak, že ho zvládají i mladé slečny a mládenci, kteří v kuchyni teprve začínají, a tento recept často použijí jako první dezert ve své pečící kariéře. My si dnes ukážeme perník ve zdravější formě. Nebojte, postup bude stejně snadný, jen se vyhneme oleji, bílé mouce a cukru. To jsou totiž přesně ty ingredience, po kterých se tak snadno přibírá.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 2 hrnky celozrnné špaldové mouky
- 1,5 hrnku mléka
- 2 vejce
- 1 balíček prášku do perníku
- 1 čajová lžička sody
- 2 polévkové lžíce kakaa
- skořice
- 2 polévkové lžíce džemu (ideálně domácího)
- 2 čajové lžičky rumového aroma
- přírodní sladidlo - xylitol, stévie - dne chuti
V míste dohromady smícháme mouku s perníkovým práškem, sodou, kakaem a skořicí.
Přidáme celá vejce, mléko, rumové aroma a džem.
Vše společně dobře rozšleháme v mixéru.
Na závěr těsto dle chuti dosladíme přírodním sladidlem (xylitol, stévie). Ještě lehce promixujeme.
Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný menší plech a vložíme do předem vyhřáté trouby, pečeme při 180 stupních zhruba půl hodiny.
Pokud neřešíte redukci hmotnosti a sladký pokrm vám nevadí, můžete na závěr upečený moučník potřít vrstvou džemu, přelít čokoládovou polevou a posypat hrubě nasekanými ořechy či kokosem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.