Pokud máte chuť na změnu a nevíte si rady s letními přebytky cukety, máme pro vás dobrou zprávu! Připravili jsme originální a jednoduchý recept, který nezatíží vaše žaludky, a navíc je plný živin. Stačí jen posbírat vše, co vám zahrádka nadělila nebo zaskočit za oblíbeným farmářem a dát se do přípravy. Cukeťák si získá vaše chuťové buňky a rychle se stane součástí lehkého večerního jídelníčku. Navíc skvěle chutná s kimčchi, okurkovou rajtou nebo tzatziki, ajvarem nebo rajčatovým salátkem. Dobrou chuť!
Zelenina plná živin
Cuketa patří v Česku mezi nejběžněji pěstované plodiny a není se čemu divit. Tato letní tykev byla poprvé využívána v Severní a Střední Americe před více než 7 000 lety a do dnes je součástí mnoha domácích kuchařek. Navíc potěší pro hojnost živin a nízkokalorickou hodnotou, která je mimo jiné způsobena vysokým obsahem vody – až 95 %. Hodí se proto do mnohých letních pokrmů, které zbytečně nezatíží žaludek, a ještě příjemně hydratují. Navíc je spolehlivým zdrojem vlákniny pro dobré trávení, je plná antioxidantů jako je vitamín C, a také vitamínu A, který je důležitý pro udržení zdravé pokožky, zraku a imunity. Draslík, který je také v cuketě obsažen, pomáhá regulovat krevní tlak a pomáhá udržovat správnou rovnováhu elektrolytů, která je klíčová pro funkci nervů a svalů. Věděli jste, že květy cukety jsou jedlé? Dají se plnit nebo obalovat v těstíčku, ale o tom třeba zase příště.
Ingredience
- 1 mladá cuketa (zhruba 200 g, nastrouhaná včetně slupky)
- 150 g tvrdého sýra typu gouda, nastrouhaného
- 100 g oblíbeného měkkého salámu
- 3 rozšlehaná vejce
- 1 hrnek polohrubé mouky Babiččina volba
- sůl, muškátový oříšek
- hladkolistá petrželka
- doplňkově podle sezony – rajčátka, sušená rajčata, olivy, karotka, kořenová zelenina nastrouhaná, špenát, kadeřávek, kapusta, jarní cibulka nebo šalotka a cokoli dalšího, co máte rádi
Postup
Nastrouhanou cuketu, sýr, uzeninu a další zeleninu v míse promíchejte. Osolte, opepřete, doplnit můžete také čerstvé bylinky jako petržel, pažitku, koriandr, bazalku.
Přidejte mouku a promíchejte. Pečte při 180 °C 35–40 minut ve vymazaném pekáčku nebo ve formě s pečicím papírem.
Cukeťák je výborný teplý i studený. Skvěle chutná s kimčchi, okurkovou rajtou nebo tzatziki, ajvarem nebo rajčatovým salátkem.
Zdroj: GoodMills Česko
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.