Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Návrat do kuchyně našich babiček aneb slaninové knedlíky se zelím

Návrat do kuchyně našich babiček aneb slaninové knedlíky se zelím

11.9.2024 - AndreaP.

Dnes se společně opět ponoříme do kouzelné atmosféry kuchyní našich (pra)babiček, které jsou pro mnohé z nás nezapomenutelným místem plným vůní a chutí. Je nesmírně dobře, že se tyto staré dobré recepty navracejí do našich domovů a kuchyní. Osobně s láskou a nostalgií vzpomínám na babiččiny bramborové placky, pečenou kachnu s knedlíky a zelím či sladké buchty, které nám vždy připravovala. A tak jsem pro dnešek v redakci vybrali starou kuchařskou knihu Rok v české kuchyni autorky M.Úlehlové-Tilschové a z ní recept na knedlíky slaninové ...

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme :

  • 1/8 kg slaniny
  • 10 dkg uzeného nebo 20 dkg tučného bůčku
  • 4 žemle (housky)
  • 1 cibule
  • 3 vejce
  • 20 dkg mouky
  • sůl
  • 2 dcl mléka

Slaninu pokrájíme na kostičky, rozpustíme, zpěníme cibuli a na ní osmažíme drobně pokrájené žemle. Mícháme, až se mastnota vsákne.

Asi 20 minut před zavářením polijeme housku mlékem s rozšlehanými vejci. Pak přidáme nakrájené uzené, zaděláme moukou a osolíme, ovšem velmi opatrně.

Necháme chvíli odpočinout a zavařujeme knedlíky, které tvoříme rukou. Vaříme 12-15 minut.

Podáváme se zelím.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz