Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Objevte kouzlo plněných zapékaných lilků. Snadné a chutné jídlo pro každý den!

Objevte kouzlo plněných zapékaných lilků. Snadné a chutné jídlo pro každý den!

31.8.2024 - AndreaP.

Plněné zapékané lilky jsou skvělým způsobem, jak využít tuto výživnou zeleninu a vytvořit tak chutné a syté jídlo. Tento pokrm je oblíbený po celém světě, a to díky své variabilitě a možnosti přizpůsobit náplň podle vlastní chuti. Ať se rozhodnete pro náplň z masa, zeleniny, sýra nebo kombinace různých surovin, vždy dosáhnete lahodného výsledku. My si dnes ukážeme postup, jak na lilky s masem. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 4 lilky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 6 lžic oleje
  • 30 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g mletého vepřového masa
  • 100 g šunky
  • 50 g slaniny
  • 100 g vařené rýže
  • 1 lžíce sekané petrželky
  • 4 lžíce strouhaného čedaru
  • 0,3 l rajské omáčky
  • máslo na vymaštění
  • špetka bazalky

 

Oprané lilky rozpůlíme podélně a na 3 lžících oleje opečeme v horké troubě 5-7 minut. Z lilků opatrně vydlabeme dužninu.

Na pánvi rozehřejeme zbylý olej, přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek, mleté vepřové maso, drobně nakrájenou šunku a slaninu, osolíme, opepříme, přidáme bazalku a krátce opečeme.

Dužninu z lilků usekáme, přidáme k mletému masu a podusíme asi 10 minut.

Odstavíme z ohně, necháme vychladnout.

Potom přimícháme vařenou rýži, sekanou petrželku, 2 lžíce strouhaného sýra a vše spojíme trochou rajské omáčky. Dobře promíchanou směsí naplníme vydlabané lilky a klademe je do máslem vymazané ohnivzdorné misky.

Takto upravené lilky podlijeme zbytkem rajské omáčky, posypeme zbylým strouhaným sýrem a zapékáme v horké troubě 20 minut.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz