Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Pikantní cuketová gulášovka s česnekem a klobásou

Pikantní cuketová gulášovka s česnekem a klobásou

27.8.2024 - AndreaP.

Právě jste se vrátili ze zahrádky, a nyní už zoufale hledíte na stůl, kde jste položili další várku cuket? Co s nimi? Otázka na konci srpna více než častá. A proto máme pro vás další tip. Připravte si z nich polévku. A to ne ledajakou, ale cuketovou "gulášovku". Je to vynikající polévka, která dokonale využije sezónní potravinu. Spojí v sobě jemnou chuť cukety a výraznou chuť koření a klobásy. Dohromady je to skvělá alternativa k tradiční masové gulášovce. 

(ilustrační fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 800 g očištěné cukety
  • 6-8 brambor
  • 500 g klobásy (uzeniny)
  • 2 středně velké cibule
  • 7-8 stroužků česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce gulášové sladké papriky
  • 3 l vývaru
  • sádlo
  • kmín
  • pepř
  • sůl
  • majoránka
  • chilli

 

Do hlubšího hrnce dejte sádlo a na něm orestujte drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte nahrubo nastrouhanou cuketu, prolisovaný česnek a poduste 10 minut.

Přidejte papriku, sůl, mouku a krátce osmahněte. Zalijte vývarem a vařte asi 5 minut, poté rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. 

Nakonec přidejte kmín, na kostičky nakrájené brambory a klobásu. Vařte do změknutí brambor, občas promíchejte. 

Polévku dochuťte majoránkou a chilli dle chuti. 

 

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz