Když se řekne levandule, většině z nás se vybaví francouzská Provence a nekonečné dlouhé fialové lány plné vůně. Kdo z nás by si tuto atmosféru nechtěl přenést domů? A věřte nám, jde to. Levandule je totiž bylinka dostupná i u nás a jelikož nastává její čas, připravíme si z ní vynikající sirup, který nám právě onu zmíněnou atmosféru bude po celý rok připomínat. Sirup je výborný do domácí osvěžující limonády v tropických vedrech, ale také pro dospělé do míchaných drinků, v zimě naopak poslouží i do horkých nápojů. Dá se však využít i při pečení moučníků, k ochucení zmrzliny či ovesných kaší.
(fotografie: https://depositphotos.com/cz/home.html)
Potřebujeme:
- 1 l vody
- 80 g květů čerstvé levandule
- 1 citrón
- 800 g krupicového cukru
- 20 g kyseliny citrónové
Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme čerstvé levandulové květy a na plátky nakrájený (řádně očištěný) citrón.
Přivede k varu, snížíme teplotu a necháme lehce probublávat zhruba 5 minut.
Stáhneme z plotýnky a směs necháme v hrnci vychladnout a následně také 24 hodin louhovat.
Po této době přecedíme přes jemné plátýnko. Do zcezené tekutiny přidáme cukr a kyselinu citrónovou a v hrnci zlehka za míchání zahříváme, dokud se cukr zcela nerozpustí.
Ještě teplý sirup přelijeme do vhodných sterilizovaných láhví, uzavřeme a necháme vychladnout. Poté uskladníme v chladu.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.