Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Talíř plný lahodné zeleniny aneb jarní směs z Toskánska. Skvělý oběd plný zdraví!

Talíř plný lahodné zeleniny aneb jarní směs z Toskánska. Skvělý oběd plný zdraví!

19.4.2024 - AndreaP.

Plný talíř zeleniny je pro některé ta nejlákavější  představa skvělého jídla, pro druhé pak šok a otázky, kde je nějaký pořádný kus masa. Nicméně zelenina jako taková je přesně to pravé, co náš organismus v této chvíli po dlouhé zimě potřebuje k zahnání jarní únavy. A bez masa nám takový prima oběd jen a jen prospěje. Pojďme to společně zkusit.

(ilustrační fotografie: Pixabay)

Potřebujeme :

  • 1 řapíkatý celer
  • 300 g zeleného hrášku
  • 4 artyčoky
  • 200 g hlaviček chřestu
  • 60 g šunky
  • 2-3 šalotky (jarní cibulky)
  • olivový olej
  • strouhaný parmezán

 

Řapíkatý celer nakrájíme na kousky, z artyčoků odstraníme tvrdé vnější listy a rozkrojíme je na větší kousky. Hlavičky chřestu spaříme ve vařící vodě a ihned vyjmeme. Šunku nakrájíme na kostičky, šalotky nasekáme najemno.

Na pánvi rozehřejeme olivový olej, na kterém orestujeme šunku s cibulkou. Poté přidáme celer, artyčoky, vyloupaný hrášek a chřest, vše podlijeme trochou vody a dusíme na mírném ohni doměkka. Zeleninu podáváme teplou, sypanou strouhaným parmezánem. Jako přílohu můžeme zvolit vařené brambory či opečenou bagetu.

Recept pochází z Toskánské kuchyně.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz