Představte si kouzlo, které s ladností uměly už naše babičky, a sice jednoduché suroviny proměnit v lahodný pokrm. Dušená paprika na slanině je právě takovým receptem - spojením skromnosti a bohaté chuti. Tento recept je důkazem, že i z nejjednodušších ingrediencí lze vykouzlit opravdový kulinářský zážitek, který jen dokazuje to, co už všichni víme, a sice je dobré si občas udělat bezmasý den.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 750 g zelených paprikových lusků
- 200 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 50 g slaniny
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1/2 lžičky rozdrobeného tymiánu
- 1/8 l masového vývaru
- 250 g rajčat
Papriky rozkrojte na čtvrtky, odstraňte semena a nakrájejte na nudličky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek oloupejte a rozmačkejte.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a škvařte ji na oleji při střední teplotě, až je křupavá a má světlehnědou barvu. Přidejte cibuli a česnek, rychle míchejte osmahněte do zlatova.
Vmíchejte sladkou papriku a tymián a s vývarem nechte vzkypět.
Přidejte nakrájenou papriku, zamíchejte a mírně duste přikryté.
Rajčata spařte, oloupejte, rozčtvrťte a vmíchejte do zeleniny. Vývar se varem zredukuje. Ještě chvíli společně poduste, dle potřeby dochuťte a podávejte.
Vhodnou přílohou je rýže i pečivo.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.