Indická kuchyně je jednou z nejvoňavějších a nejbarevnějších na světě, čímž si získala strávníky napříč kontinenty, Evropu a Českou republiku nevyjímaje. Pokrmy provoněné skořicí a kurkumou se dlouho drží mezi nejoblíbenějšími pochoutkami, na které si Češi rádi zajdou do restaurace. Tak proč si ji nepřipravit i doma? Nemusíte strávit hodiny hledáním surovin ve specializovaných obchodech ani přípravou. S indickými omáčkami od Živiny vytvoříte skvělé autentické jídlo během chvíle. A protože Indové servírují na stůl vždy více jídel najednou, připravil pro vás i šéfkuchař Ondřej Dufek hned několik receptů, jak omáčky od Živiny v kuchyni využít.
Slavná Tikka Masala s tofu
Tikka Masala je pálivá kari omáčka, která se nejčastěji připravuje s jogurtem nebo smetanou. Je známá svou výraznou a bohatou chutí, za kterou se skrývá spousta zeleniny a voňavého koření – hlavně garam masala a rajčata.
Servírování (2-3 porce)
Marináda
200 g tofu
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu
Na omáčku
špetka soli
garam masala
1x Živina Tikka Masala indické kari pálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetany
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř
K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou
Na ozdobu
5 g koriandr
Postup
- Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme tofu na větší kostky, přidáme
nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odpočinout v lednici.
- Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody. Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s tofu.
- Na pánvi rozehřejeme ghí a přidáme marinované tofu. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat!
- Pak přidáme Živina Tikka Masala indické kari pálivé, povaříme a přidáme smetanu.
- Vaříme 5 minut, poté dochutíme dle libosti a ozdobíme nasekaným koriandrem.
Indická klasika butter chicken neboli máslové kuře
Dá se připravit super butter chicken i doma? Samozřejmě! Však také vzniklo vlastně “podomácku”. Dle legendy ho objevil indický šéfkuchař v Dillí, když se snažil zpracovat zbylé kuřecí maso, které mu v restauraci zbylo. Ze směsi másla a všemožného koření pak vznikla světoznámá pochoutka. Vy ale už experimentovat nemusíte - s nepálivou omáčkou Tikka Masala indické kari od Živiny si ho připravíte během chvilky.
Servírování (2-3 porce)
Marináda
200 g kuřecí maso
2 stroužky česneku
1 cm zázvoru
2 lžíce jogurtu
špetka soli
garam masala, hřebíček, kardamom, skořice
Na omáčku
1x Živina Tikka Masala indické kari nepálivé
2 lžíce Ghí
75 ml smetana
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř
K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou
Na ozdobu
5 g koriandru
Postup
- Nejprve si připravíme marinádu. Do misky nakrájíme maso na kostky, přidáme nastrouhaný česnek, zázvor, koření a jogurt. Necháme odležet v lednici. Ideálně přes noc.
- Následuje rýže. Nejprve ji v misce pečlivě propláchneme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně asi v poměru 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.
- Než se nám uvaří rýže, uděláme omáčku s masem. Na pánvi si rozehřejeme ghí a přidáme kuřecí maso. To pečlivě dozlatova orestujeme z obou stran. Ale pozor, bude mít tendenci se připalovat.
- Poté přidáme omáčku Živina Tikka Masala indické kari, povaříme a přidáme smetanu.
- Vaříme 5 minut, následně už jen dochutíme dle libosti, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.
Korma / zdroj zivina.cz
Květáková korma kari s cizrnou
Korma kari patří mezi nejoblíbenější jídla, která má ve své nabídce snad každá indická restaurace. Je ideální hlavně pro ty, kteří si chtějí užít indickou kuchyni, ale vyhýbají se ostrým nebo masitým jídlům.
Servírování (2-3 porce)
Na omáčku
200 g květáku
100 g vařené cizrny
200 g rýže vařené 1:1 s vodou
1x Živina Korma indické kari
1 lžíce kokosového oleje
130 ml kokosového mléka
citrón a cukr na dochucení
maldon sůl
černý pepř (Pepper Field)
K omáčce
200 g rýže vařené 1:1 s vodou
Na ozdobu
5 g koriandru
Postup
- Nejprve si připravíme cizrnu. Tu si buď koupíme vařenou nebo den předem dáme do hluboké misky a zalijeme studenou vodou. Necháme v lednici přes noc.
- Následuje rýže. Tu si v misce pečlivě omyjeme (do té doby, dokud voda nebude čirá) a scedíme. Vaříme v rýžovaru nebo v hrnci na plotně v poměru zhruba 1:1. To znamená na jeden hrnek rýže jeden hrnek vody.
- Než se uvaří rýže, uděláme omáčku s květákem. Na pánvi si rozehřejeme kokosový olej a přidáme květák. Pečlivě orestujeme dozlatova.
- Poté přidáme cizrnu, omáčku Živina Korma indické kari, povaříme a následně přidáme kokosové mléko.
- Povaříme 5 minut, poté dle libosti dochutíme, ozdobíme nasekaným koriandrem a podáváme.
zdroj: zivina.cz
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.