Dnes si společně připravíme lahodnou a zdravou brokolicovou polévku, která není pouze chutná, ale i plná prospěšných živin pro naše tělo. Brokolice, bohatá na vitamíny a minerály, se stane hlavní hvězdou tohoto receptu. V něm pak potěší nejen naše chuťové pohárky, ale také poskytne organismu potřebné živiny. A které to jsou? Obsahuje mnoho důležitých vitaminů, jmenovitě pak vitamin C, vitaminy skupiny B, vitamin K a kyselinu listovou. Za zmínku stojí i vysoký obsah vitaminu A. Tato zeleně zbarvená zelenina obsahuje rovněž řadu minerálů, jako je zejména draslík, vápník, hořčík a železo. V této zimní a nevlídní době, kde všude řádí chřipková epidemie, nás pak tato polévka nejen zahřeje a zasytí, ale také dodá zesláblému organismu to, co nejvíce potřebuje.
(fotografie: Freepik)
Na polévku potřebujeme :
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 jemně pokrájená cibule
- 1 stroužek česneku krájený na plátky
- 1 středně velká oloupaná a pokrájená brambora
- 1 brokolice
- 100 ml smetany
- ovesné vločky na zahuštění
- sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení
Olej rozpalte ve větším hrnci, pak na něm opékejte cca 4 minuty cibuli a česnek. Přidejte pokrájenou bramboru a 1 litr vody. Přiveďte k varu a povařte 10 minut.
Přidejte omytou a na růžičky rozebranou brokolici, přiklopte a nechte probublávat dalších 10 minut. Po 5 minutách přidejte dle potřeby na zahuštění ovesné vločky.
Polévku promixujte tyčovým mixérem, vlijte smetanu a dochuťte solí a pepřem, zahřejte a už nevařte.
Servírujte ozdobené lístky máty a čerstvým mletým pepřem.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.