Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Fenomém zvaný koprovka. Milovaná i nenáviděná. Jak si ji nejlépe připravit?

Fenomém zvaný koprovka. Milovaná i nenáviděná. Jak si ji nejlépe připravit?

10.1.2024 - AndreaP.

Jeden z mnoha pokrmů, který odnepaměti rozděluje labužníky na skupiny, je právě koprovka. Některými je to milovaná a jinými naopak nenáviděná omáčka. A pokud pak jsme u těch, co koprovku milují, i zde dochází často k rozporům. S knedlíkem či s brambory, s vajíčkem či s plátkem hovězího?  Připravte si koprovku podle našeho receptu a budou nadšené i děti, které jí jindy dosti často pohrdají.

(fotografie: Freepik)

Potřebujete:

  • svazek čerstvého kopru nebo 3 lžíce sterilovaného kopru v octovém nálevu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1/2 l poctivého hovězího vývaru
  • 1 kelímek kysané smetany (kdo moc nemusí kyselé, použije sladkou tučnou smetanu)
  • 1 až 2 vejce
  • ocet
  • sůl
  • cukr

 

Na lehce rozehřáté máslo vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a za stálého míchání začneme vařit. Přidáme sterilovaný nebo jemně nasekaný čerstvý kopr a vaříme asi 30 minut.

Sejmeme z ohně, do omáčky vyklepneme vejce, rozmícháme, přidáme smetanu, dochutíme cukrem, octem a solí. Omáčku už dále nevaříme.

Podáváme s bramborem a vajíčkem natvrdo nebo ztraceným vejcem. Druhá varianta je houskový knedlík a plátek vařeného hovězího masa.

Vaše názory

Pro vložení komentáře se prosím nebo zaregistrujte.

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz