V tomto dnešním článku se zaměříme na brokolici. Jedná se o jednoletou rostlinu, která vytváří charakteristické zelené růžičky. Je možné ji vařit v polévce, podávat vařenou jako přílohu mnohých pokrmů, dále ji lze dusit i zapékat, smažit. Před kuchyňským zpracováním rozebereme růžice a pod tekoucí pitnou vodou ji omyjeme, vložíme do vařící osolené vody. Jakmile změkne, na skousnutí však ještě zůstává pevná, vyjmeme ji na cedník, necháme okapat a podáváme pokapanou máslem s vařenými brambory, posypanými petrželkou.
(fotografie: Pixabay)
Aniž to bylo původně účelem, tak hned v úvodu tohoto článku jsme si představili jeden recept na snad nejzákladnější úpravu brokolice, která je navíc velmi chutná a dietní. A nyní se už přesuneme dále a půjdeme na druhý recept, kterým jsou brokolicové placičky.
Na brokolicové placičky potřebujeme :
- 400 g brokolice
- 100 g tvrdého sýra
- 1 cibule
- 40 g másla
- 2 vejce
- strouhanka
- sůl
Brokolici uvaříme do měkka a dobře rozmačkáme vidličkou, přidáme na másle jemně osmaženou cibulku, vajíčka, sýr, dosolíme a vše dobře promícháme. Když je třeba můžeme zahustit strouhankou.
Tvarujeme placičky a lehce obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji nebo ve fritovacím hrnci cca 6 min, do zlatova. Podávat můžeme s bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem a s tatarkou.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.