Pokud se alespoň sem tam mihnete v kuchyni a trochu se zajímáte o recepty a kuchařky (myšleno knihy!) jako takové, jistě vám bude známo jméno Marie Janků-Sandtnerová, lidově "Sandtnerka". Byla česká učitelka, autorka kuchařských knih a propagátorka zdravé výživy. Do dnešního dne je její nejslavnější kuchařka Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů řazena mezi absolutní špičku kuchařských knih a jak už bylo zmíněno, je asi málokdo, kdo by tuto kuchařku neznal, nebo o ní alespoň někdy neslyšel. Jen za jejího života došlo k jednašedesáti vydáním této knihy, neb pokaždé byla ve velmi krátké době zcela vyprodaná. Když si vezmeme relativně krátký časový úsek, o kterém zde hovoříme, a sice léta 1924 - 1946, je počet vydání kuchařky neskutečný. A zdaleka nejsme u čísla konečného, neb k dalším vydáním docházelo i po její smrti.
Úplně první kapitola v její rozsáhlé knize pojednává o polévkách. A tak se u nich i my zastavme. Co o polévkách psala sama autorka? Text zcela ponechávám v původním znění, kdy si povšimněte, že i přes dávnou dobu, kdy byl psán, je v něm vidět jistá nadčasovost a neskutečný rozhled autorky.
"... Polévka je odvar z masa neb různých zelenin, hub a luštěnin, dále z ryb, želv, vajec, piva, vína neb z některých druhů ovoce. Při polévce rozeznává se základ, přídavky, závařky a vložky.
ZÁKLAD : tvoří druh polévky.
PŘÍDAVEK : maso, zelenina, luštěniny, brambory.
ZAVÁŘKA : nudle, krupice, knedlíčky, strouhání a pod.
VLOŽKA : svítek, ssedlina, kroupy dušené a duš. rýže.
Dobrá polévka má býti :
1. výživná, proto se má použíti látek nejvýživnějších.
2. lehce stravitelná, tudíž je nutno jí důkladně provařiti. Polévka nebude příliš mastná !
3. chutná, proto používejme k její přípravě nejlepších látek a přídavků..."
V kuchařské knize Marie Janků - Sandtnerové nalezneme velikou spoustu receptů na polévky, ať už masové, zeleninové, luštěninové a mnoho dalších, kdy pokračujeme také různými zavářkami a vložkami do polévek. A pro dnešek vybírám ...
(fotografie: Pixabay)
Gulášová polévka podle Marie Janků Sandtnerové :
- 25 dkg masa hovězího
- 10 dkg masa vepřového
- sůl
- 5 dkg másla
- 3 dkg cibule
- 5 dkg mouky
- 8 dkg zeleniny
- na špičku nože kmínu a tlučeného pepře
- 25 dkg brambor
- 2 rajská jablíčka nebo lžíce rajské zavařeniny
Hovězí maso a vepřové maso rychle opereme, nakrájíme na kostečky a osolíme. V kastrole na dobře rozpáleném másle si usmažíme do růžova drobně nakrájenou cibuli, do ní vložíme připravené maso, rajská jablíčka a chvíli dusíme. Po chvíli zaprášíme moukou, podusíme, aby mouka ztratila syrovou chuť, zamícháme, zalijeme polévkou ze zeleniny a maso udusíme do měkka. Pak je přidáme do ostatní polévky, do níž vložíme oloupané, na kostečky nakrájené syrové brambory, celý kmín a trochu tlučeného pepře. Polévku vaříme tak dlouho, až jsou brambory měkké.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.