Blíží se svátek sv. Martina a tak se v dnešním receptu ponoříme do naší krásné historie a připomene si jeden z receptů našich (pra)babiček, který se pekl právě na svátek sv. Martina. Průvodce nám bude skvělá autorka Kamila Skopová, z jejíž knihy Rok na vsi je tento recept čerpán.
Autorka píše .... "Martinskými rohlíky odměňovaly hospodyně pasáky rohatého dobytka právě o svátku svatého Martina. Plnívaly je mákem, tvarohem, sladkou řepou, povidly, ořechovou, ale také zajímavou mrkvovou náplní"...
(fotografie: Pixabay)
A zde recept :
- 1/2 kg polohrubé mouky
- 4-5 dkg kvasnic
- lžíce cukru
- trochu vlažného mléka
- 2 žloutky
- lžíce rumu
- 8 dkg cukru včetně vanilkového
- 10 dkg teplého másla
- citrónová kůra
- půl lžičky soli
Do přesáté mouky uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, zasypeme lžící cukru, přidáme trochu mléka a necháme kvasnice vzejít. Poté přidáme žloutky, rum, cukr (včetně vanilkového), teplé máslo, kůru a sůl a vše zpracujeme teplým mlékem na hladké pružné těsto. Dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a stranou necháme vykynout.
Mezitím si připravíme mrkvovou náplň :
Očištěnou, jemně nastrouhanou mrkev trochu osolíme a na trošce másla podusíme. Když se veškerá voda vydusí, tak mrkev dle chuti osladíme, můžeme přidat rovněž citrónovou kůru i případně šťávu. Okořeníme skořicí a přidáme trošku rum. Pokud máme náplň příliš řídkou, zahustíme ji drcenými piškoty.
Mezitím vykynuté těsto rozválíme na plát, nožem nakrájíme na velké trojúhelníky, naplníme mrkvovou náplní a stočíme do rohlíků. Přeneseme na máslem vymazaný plech a necháme opět vykynout. Nakonec potřeme žloutkem, do kterého jsme rozmíchali také trošku rumu a dáme dozlatova upéct do středně horké trouby.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.