Kopřiva je rostlina s mnoha léčivými účinky a využití kopřivy v kuchyni má také dlouhou historii. Zvláště v evropské kuchyni se kopřiva používá jako bylinka k přípravě polévek, salátů a omáček.
Kopřivová polévka je tradiční pokrm v české kuchyni. V minulosti byla kopřiva ceněna pro své detoxikační a pročišťující vlastnosti, protože obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, železa a vápníku. Kopřiva také obsahuje látky, které pomáhají stimulovat trávení a podporují tvorbu žluči, což může pomoci při detoxikaci těla.
Kromě kopřivové polévky se kopřiva používá i k přípravě čajů, džusů a smoothie. Kopřivové listy se mohou přidat do salátů nebo omáček a kořen kopřivy se dá použít jako náhrada za zázvor v nápojích nebo do pečiva.
A nyní už ke slíbené jarní kopřivačce nabité zdravím.
(fotografie: Pixabay)
Na kopřivovou polévku potřebujeme :
- 300 g brambor
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti kopřiv
- 50 g másla
- 3 lžíce mouky
- petrželku
- sůl
- pepř
- kmín
Očištěné brambory, cibuli a česnek drobně pokrájíme a dáme vařit do 1 1/4 l osolené vody spolu s kořením. Mezitím opražíme nasucho dorůžova mouku. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku opraženou moukou. Povaříme a přidáme oprané a drobně nasekané kopřivy. Necháme přejít varem a nakonec do zhoustlé polévky přidáme máslo a petrželku. Podle chuti můžeme dokořenit polévkovým kořením.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.