Třenou bábovku zná asi každý z nás, je to oblíbený moučník nejednoho víkendu. A když jsou v ní ještě banány, hned povýší o další level. A představte si, že tímto to nekončí. Ta naše bábovka bude totiž také nalitá rumem, ano přiznáváme, děláme opilou bábovku a vše završí čokoládová poleva. No dokážete odolat?
(ilustrační fotografie: Pixabay)
Potřebujeme:
- 500 g hrubé mouky
- 100 g másla
- 3 vejce
- 250 g cukru
- 2 banány
- 1 prášek do pečiva
- 8 lžic smetany ke šlehání
- tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy
- rum a čokoládová poleva
V menší misce utřeme máslo s cukrem a žloutky do pěny. Z vaječných bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh.
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme smetanu a utřené máslo s cukrem a žloutky a nakonec lehce vmícháme rozmačkané banány. Do takto připraveného těsta zlehka zapracujeme sníh z bílků.
Bábovkou formu vymastíme tukem a vysypeme strouhankou. Vlijeme do ní těsto a v předehřáté troubě jej pečeme cca 35 minut.
Bábovku po upečení vyklopíme z formy a necháme chvíli zchladnout. Bábovku propícháme špejlí a přes vzniklé otvory nalijeme do bábovky rum – množství záleží na každém, podle toho, jak chce mít bábovku opilou. Na závěr rozpustíme čokoládovou polevu, bábovku jí polijeme a necháme zaschnout.
Tipy a triky:
• Šlehání sněhu – dobře vyšlehaný sníh poznáme podle toho, že sníh z mísy nevypadne, když mísu se sněhem překlopíme dnem vzhůru. Sníh do těsta vmícháme velmi opatrně, lehce a krátce. Jinak se nám může stát, že sníh „spadne“ a těsto nebude kypré a nadýchané.
• • Aby byla čokoládová poleva lesklá, přidejte do rozpuštěné čokolády trochu oleje.
Vaše názory
Pro vložení komentáře se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.